Case în satul Daia, comuna Apold, județul Mureș. Traseele de bicicletă leagă acum satul de alte localități cu un patrimoniu bogat. Foto: Andreea Dogar

În primăvara lui 2015 au fost inaugurate 32 de circuite și de trasee de bicicletă în Podișul Hârtibaciului din Transilvania. Traseele, care pot fi parcurse și pe jos, însumează 229 de kilometri. Scopul lor este de a atrage câți mai mulți turiști în zonă, astfel încât localnicii să obțină venituri de pe urma frumuseților naturale și culturale din regiune.

Traseele și circuitele trec prin 26 de sate cu biserici fortificate, prin cetatea medievală Sighișoara și leagă localități cu monumente UNESCO precum Viscri și Saschiz. În timp ce traseele fac legătura între două localități, circuitele pornesc dintr-o localitate și se încheie în aceeași localitate.

Lucrările au fost realizate de Asociația Mioritics în perioada septembrie 2013 – februarie 2015, în cadrul proiectului cu fonduri europene coordonat de World Wide Fund for Nature – România „Pentru Natură și Comunități Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”.

Rețeaua de trasee de bicicletă străbate situl Natura 2000 Podișul Hârtibaciului – Târnava Mare din Transilvania.

Drumurile și potecile existente au fost curățate, testate și marcate. Marcajele în culorile roșu și albastru au fost aplicate pe copaci și pe stâlpi de lemn (bandă, cruce și triunghi) și au fost montate panouri informative cu date despre trasee (distanță, diferență de nivel, altitudine maximă, obiective turistice) și săgeți indicatoare.

În total sunt 32 de trasee, cel mai lung fiind de 29,2 km (Viscri – Dealul Ciorilor), iar cel mai scurt de 1,6 km (Sighișoara – Platoul cu stejari seculari Breite).

movile
Movile în apropiere de comuna Apold, județul Mureș. Foto: Andreea Dogar

În cadrul proiectului au fost amplasate 70 de panouri informative în localitățile traversate de trasee și în punctele importante de pe trasee.

Relieful este accesibil (cel mai înalt vârf de pe trasee are 701 metri – Dealul Birom). Din acest motiv cele mai multe traseele pot fi parcurse și de familii cu copii sau de turiști care nu au un echipament complex sau o pregătire sportivă specială. Unele circuite sunt însă mai solicitante și sunt dedicate celor care au o condiție fizică bună.

Ariile protejate majore care sunt străbătute de trasee și pe care turiștii le vor putea vizita mai ușor datorită marcajelor sunt Podișul Hârtibaciului și Sighișoara – Târnava Mare, ambele situri Natura 2000.

Turiștii vor putea să se bucure de priveliști deluroase, de fânețe, de pășuni cu arbori seculari, de păduri și de lacuri, să vadă flori de câmp și fluturi, păsări răpitoare și stâne tradiționale, să mănânce produse locale și să descopere patrimoniul cultural din satele săsești.

daia
Case din satul Daia din comuna Apold, județul Mureș, văzute din turnul clopotniță al bisericii. Foto: Andreea Dogar

Podișul Hârtibaciului a fost desemnat sit protejat începând cu anul 2007 datorită speciilor de păsări care trăiesc în zonă. Aici cuibărește cea mai însemnată populație de acvilă țipătoare mică din România. În Podișul Hârtibaciului trăiesc și efective importante de huhurez mare, caprimulg, ciocănitoare de stejar, ciocârlie de pădure, sfrâncioc roșiatic, cristel de câmp, ghionoaie sură.

Zona Sighișoara – Târnava Mare a fost protejată datorită habitatelor de pajiște, lacuri, tufărișuri, zăvoaie și păduri.

trasee de bicicletă
ONG-urile speră că turiștii pasionați de mersul pe bicicletă vor veni și în Podișul Hârtibaciului. Foto: Andreea Dogar

Construirea rețelei de trasee are tocmai scopul de a-i aduce pe orășeni în natură. Rețeaua de trasee are o foarte importantă miză socio-economică: ea reprezintă un „produs” în jurul căruia localnicii își pot dezvolta o ofertă de turism rural pentru a obține venituri.

Proiectul „Pentru Natură și Comunități Locale” este implementat în perioada martie 2011 – mai 2015 de către WWF-România, în parteneriat cu Fundația ADEPT, Fundația Mihai Eminescu Trust, Agenția Regională de Protecție a Mediului Sibiu și Ecotur Sibiu. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și are o valoare de 12,5 milioane de lei.

trasee de bicicletă
Trasee și circuite de bicicletă cu plecare din satul Daia (panou informativ).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în fermele din Danemarca. Se poate merge și în cuplu
Azi începe programul Rabla. Câți bani primesc românii pe mașinile vechi
Oprește barbaria, salvează ciocârlia!, o campanie împotriva vânătorii de păsări rare