Surpriza de la Baia Mare! De ce trebuie să fii acolo în acest weekend

Foto: Dan Cristian Popovici (Wikimedia Commons)

Oraș mediu ca populație, Baia Mare a decis să se alăture marilor orașe ale României care organizează, în 2016, un eveniment Street Delivery. Iar maramureșenii aduc și ceva în plus.

“Trei mari evenimente sunt la start astăzi la Baia Mare. Ne alăturăm orașelor București, Iași, Cluj și Timișoara cu prima ediție Street Delivery, un eveniment care va reuni cele mai noi generații de profesioniști din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri, dar și o serie de artiști excepționali, dintre care unii sunt invitați din orașele europene partenere. La fel de important este faptul că în satul Stoiceni va avea loc un mic festival de literatură și artă urbană, coordonat de Grigore Leșe. Totodată, relansăm un spațiu expozițional consacrat, dar redefinit în cadrul unui parteneriat strategic cu Galateca, o galerie din București care ni se alătură, oferindu-ne expertiză, viziune și deschidere europeană”, a declarat Vlad Tăușance, director artistic al proiectului Baia Mare Capitala Europeană a Culturii 2021, într-o conferință de presă susținută la Baia Mare.

Începem cu Street Delivery, eveniment care are loc în Baia Mare între 17 și 19 iunie. Traficul auto pe strada Podul Viilor a fost închis mașinilor de vineri, ora 14, până duminică, ora 23:30, pentru a permite desfășurarea unui maraton de artă, cultură, muzică, jocuri și meșteșuguri. Intrarea la eveniment este gratuită.

Maramureșenii au pregătit:

– muzică live, vineri, sâmbătă și duminică, începând cu ora 18:00 până la ora 23:00. Sâmbătă, de la ora 20, veți cunoaște și o formație cu adevărat specială, Familia Perkalaba, compusă din excentrici ai soundurilor contemporane și favoriti ai festivalurilor continentale, o trupă care și-a împrumutat numele de la un faimos ospiciu din Ucraina, dedicat dizidenților comuniști și artiștilor. Băimărenii au invitat și un beatboxer ale cărui clipuri au strâns zeci de milioane de vizualizări pe Youtube.

Trupa Familia Perkalaba
Trupa Familia Perkalaba

– meșteri populari, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 23:00;

– ONG-urile vin în stradă, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 23:00;

– Zona de Gaming pentru copii și adulti, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00;

– Zona de Wellness, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00;

– Zona de Lounge, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00.

Și restaurantele din oraș vor fi pregătite de eveniment, multe dintre ele având meniuri și prețuri speciale pentru masa de prânz, pe perioada desfășurării Street Delivery.

Al doilea eveniment pe care vi-l recomandăm este cel organizat în acest weekend la Stoiceni. Satul maramureșean cu doar 250 de suflete va fi în aceste zile mult mai populat, datorită unui eveniment artistic.

”Va fi magie, muzică, poezie și film, ce se va întâmpla aici din punct de vedere artistic, vă spun eu că va fi buricul pământului. Vom începe sâmbătă, cu ‘Lampa de poezie’, un eveniment care va reuni mai mulți scriitori, printre care poeta și actrița Ioana Crăciunescu sau publicistul Ioan Groșan. Duminică este seara Armindenului, pe care-l întâmpinăm cu faimoasele jocuri feciorești incluse, de altfel, în patrimoniul UNESCO, sau cu ansamblul Iza, dar și cu un invitat special, doamna Parvathy Baul, un artist excepțional care-și are rădăcinile în tradiția spirituală indiană și care care, prin muzică, dans și poezie deschide inimile, cântând iubirea înalt. Vom face împreună turnee atât în România, cât și în India”, a declarat muzicianul Grigore Leșe, originar chiar din acest sat.

Satul Stoiceni. Foto: panoramio.com
Satul Stoiceni. Foto: panoramio.com

Galateca este un spațiu de promovare a artiștilor valoroși, derulat în urma unui parteneriat cultural între instituții din Baia Mare și București. ”Pornim la drum cu toată încrederea că va fi un parteneriat important pentru ambele orașe, atât pentru Baia Mare, cât și pentru București. Galeria Galateca are un portofoliu foarte larg de artiști valoroși care, de vreme ce vom parcurge acest drum împreună, sunt acum ai noștri, ai tuturor. Am redeschis un prim spațiu expozițional în centrul orașului, este vorba de un proiect pilot, însă avem în vedere o întreagă rețea de centre culturale în comunitățile de aici, iar o parte dintre lucrări sunt expuse deja în centrul Iza, pe care l-am inaugurat recent”, spune Iulia Gorneanu, reprezentant al Galeriei Galateca.

Street Delivery va fi filmat cu camere 360, fotografii profeșioniști vor fi prezenți pentru a surprinde cele mai bune imagini de pe scenă și din public, iar un important comerciant de produse electronice pune le dispoziția participanților încărcătoare mobile. Magazinul dorește, de asemenea, să ajute meșteșugarii să își vândă mai ușor marfa de înaltă calitate, cu ajutorul tehnologiei.

”Ne dorim să îmbinăm meșteșugăritul și tehnologia și aceasta este pentru noi o strategie pe termen lung. Îi putem ajuta să-și vândă produsele”, spune Zsolt Kiss, reprezentant al companiei.

Baia Mare apare pe o listă scurtă cu orașe românești care au șanse să devină Capitală Culturală Europeană în 2021, alături de București, Cluj Napoca și Timișoara. În acel an, vor fi trei capitale culturale europene – una din România, una din Grecia și una dintr-un stat care urmează să fie ales, probabil din afara Uniunii Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Salvează

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.