Surprind și sârbii. Vor avea un prim-ministru femeie. Și gay!

Ana Brnabici, noul premier al Serbiei (Foto: ekspres.net)
Ana Brnabici, noul premier al Serbiei (Foto: ekspres.net)

O lesbiană a fost numită prim-ministru în Serbia, într-o premieră dublă pentru țara vecină. Ana Brnabici are 41 de ani.

Noul premier de la Belgrad a absolvit Universitatea din Hull, în Anglia, și este prima femeie premier și primul premier gay din istoria Serbiei, o țară ortodoxă.

Numirea lui Brnabici, care este un tehnocrat, vine în aceeași săptămână în care Leo Varadkar a fost ales formal drept primul premier gay din Irlanda.

Președintele sârb Aleksandar Vucici, un fost aliat al lui Slobodan Milosevici și cu orientări pro-ruse, i-a oferit Anei Brnabici mandatul de a forma un nou guvern, spunând despre ea că ”este muncitoare și cu calități profesionale și personale”.

Brnabici a intrat în politică anul trecut, când a fost ministru al administrației publice și a guvernării locale. A studiat în Statele Unite și în Anglia, având o diplomă în marketing.

În Serbia, homofobia este o problemă generală, 65% dintre cetățeni fiind de părere că homosexualitatea este o boală. Parada Pride din Belgrad se desfășoară în fiecare an sub paza strictă a poliției, iar activiștii de extremă dreapta și Biserica Ortodoxă organizează de fiecare dată proteste împotriva comunității LGBT.

Brnabici, care este un membru al comunității gay, are o misiune grea ca premier. Serbia se pregătește pentru integrarea în Uniunea Europeană, însă vrea să mențină relația apropiată cu Rusia și să își dezvolte legăturile de prietenie cu China.

Mulți specialiști se tem că Brnabici va fi ”păpușa” președintelui Vucici. ”Nu cred că Brnabici va condice sau va avea un impact în politica externă. Președintele Vucici va decide direcția țării. Problema numirii o reprezintă mascarea situației drepturilor civile în Serbia. Premierul va fi folosit ca un indicator al stării drepturilor omului din țară, iar acest lucru nu este realist”, a spus Boban Stojanovici, cercetător politic la Universitatea din Belgrad, citat de The Guardian.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.