Suntem ultimii! Românii sunt cei mai slabi inovatori din Uniunea Europeană

România este pe ultimul loc în Europa când vine vorba de inovații. Foto: Lwp Kommunikáció (Flickr)
România este pe ultimul loc în Europa când vine vorba de inovații. Foto: Lwp Kommunikáció (Flickr)

Raportul Uniunii Europene în ceea ce privește inovația pune România pe ultimul loc în 2018, la fel cum se întâmpla și în urmă cu un an.

Doar țara noastră și Bulgaria au fost incluse în categoria ”inovatori modești” de către Uniunea Europeană, însă România este departe în clasament și de vecinii de la sud de Dunăre, având cea mai slabă forță inovatoare din spațiul comunitar.

Clasamentul Inovației Europene este alcătuit an de an și oferă o evaluare comparativă a evoluției cercetării și inovațiilor din fiecare stat membru al UE. În cadrul raportului sunt analizate punctele forte, dar și cele slabe ale sistemelor naționale de cercetare cu ajutorul a 27 de indicatori, printre care se numără resursele umane, centrele de cercetare sau investițiile în inovații.

România, cel mai abrupt declin al inovației

România și Bulgaria au înregistrat un nivel al inovațiilor mai mic cu 50% decât media europeană. Evoluția României în acest clasament este în cădere liberă din 2010, când era cu 14% mai bună.

Potrivit raportului, în România există un mediu care ar putea atrage inovatori, însă nu există nici inovatori și nici investiții în acest domeniu în țara noastră.

În clasamentul celor mai inovatoare țări din Europa, Suedia ocupă primul loc, fiind urmată de Danemarca, Finlanda, Olanda, Marea Britanie și Luxemburg. Surprinde absența Germaniei din pozițiile fruntașe în acest an.

Țările care au înregistrat cele mai importante progrese în domeniul inovării în ultimii ani sunt Lituania, Malta și Olanda.

Puteți citi raportul complet aici.