Bâlbe la Guvern. Dăncilă anunță o nouă obligație pentru firme, purtătorul de cuvânt spune altceva

viorica dăncilă
Foto: EU2014 - European Parliament

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi, 8 februarie, că se va introduce obligația ca firmele de stat și cele private care au cel puțin 50 de salariați sa aibă „în structura de personal un expert în egalitatea de șanse” între femei și bărbați. La scurt timp însă, informația a fost dezmințită de purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Vrem ca în România egalitatea de șanse dintre femei și bărbați să fie efectiv asigurată”, a declarat premierul în deschiderea ședinței de guvern, potrivit hotnews.ro.

„Cred că acest lucru este foarte important. Ca urmare vom introduce obligația persoanelor juridice din sistemul public dar și din sectorul privat care au peste 50 de salariați de a avea în structura de personal un expert în egalitate de șanse”, a continuat Dăncilă.

Premierul a mai spus că prin această măsură nu se urmărește încărcarea „birocrației cu noi funcții” și că se dorește ca „sarcina experților să fie exercitată în mod activ și util”.

La scurt timp după anunțul făcut de premier, pe rețelele de socializare au apărut numeroase critici la adresa noului proiect, văzut drept încă o povară financiară pentru mediul de afaceri din România.

Ulterior însă, a reieșit că premierul Viorica Dăncilă s-a înșelat când a spus că este vorba de o obligație.

La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt Nelu Barbu a declarat că nu este vorba despre o obligație, ci despre „posibilitatea” ca firmele să angajeze un asemenea expert, în limita posibilităților salariale. În plus, firmele pot opta pentru trimiterea unuia dintre angajați la cursuri de formare în profesiile de expert sau tehnician în egalitate de șanse, a mai spus Nelu Barbu.

Întrebat de presă de ce premierul Viorica Dăncilă vorbea de o obligație în acest sens, purtătorul de cuvânt nu a oferit o explicație clară, dar a dat asigurări că firmele nu vor fi obligate să angajeze acest expert.

„Este vorba despre un proiect de lege introdus pe ordinea de zi suplimentară şi de aceea şi eu am întârziat puţin la acest briefing, pentru că a trebuit să vedem care sunt cele mai importante prevederi. Nu e vorba despre nimic altceva, este vorba despre posibilitate. Fiind vorba despre un proiect de lege adoptat în Guvern, el va merge în Parlament. Acest proiect de lege va suferi probabil anumite modificări”, a declarat el, citat de news.ro.