Succes istoric: România are cea mai bună jucătoare din Europa la tenis de masă

Bernadette Szocs a câștigat Top 16 Europe Cup. Foto: ITTF
Bernadette Szocs a câștigat Top 16 Europe Cup. Foto: ITTF

Dacă Simona Halep și-a pierdut coroana de lider mondial la tenis de câmp, după înfrângerea din finala Australian Open, tânăra româncă Bernadette Szocs a provocat o mare surpriză în Europe Top 16 Cup, câștigând turneul rezervat celor mai bune jucătare de tenis de masă din Europa.

Jucătoarea română, în vârstă de 22 de ani, este clasată abia pe locul 40 în lume, însă a făcut un turneu extraordinar la Top 16, izbutind să o răpună în finală pe olandeza Li Jie, cu scorul de 12-10, 8-11, 11-6, 11-5, 11-7.

A fost singurul meci în care Bernadette Szocs a cedat un set la importantul turneu european.

”Nu-mi vine să cred că sunt campioană, cea mai bună din primele 16 jucătoare ale Europei. Li Jie este campioana de anul trecut, dar acum a venit rândul meu. Am jucat bine în fața adversarelor care se apără. Am știut ce trebuie să fac. Sunt fericită că am avut rezultate bune în ultima vreme, sper că voi continua în acest ritm și voi obține o medalie și la Campionatele Mondiale”, a spus Szocs, care a sărbătorit victoria urcându-se pe masa de joc.

Bernadette Szocs nu este, însă, prima jucătoare de tenis de masă din România care câștigă Europe Top 16. Otlila Bădescu a reușit această performanță în 1995, Emilia Ciosu – în 1993 și Olga Nemeș, în 1983.

Asiaticele naturalizate au dominat competiția în ultimii ani, croata Tamara Boros fiind ultima sportivă caucaziană care se impusese în Top 16, în urmă cu 12 ani.

Bernadette Szocs va primi un premiu de 6.000 de euro pentru această victorie, o nimica toată dacă facem o comparație cu banii care se învârt în tenisul de câmp. De exemplu, pentru parcursul de la Australian Open, Simona Halep a fost recompensată cu aproape 1,5 milioane de euro.

La competiția de la Montreux, în Elveția, au participat și alte două românce, Elizabeta Samara – care a ocupat locul 3, după ce a câștigat finala mică în fața Matildei Ekholm, din Suedia, – și Daniela Dodean, care a pierdut în primul tur cu Liu Jia (Austria).