Succes al campaniei „Salvează ciocârlia”. Cota de vânătoare, redusă drastic

Campania „Oprește barbaria – Salvează ciocârlia” a societății civile a fost încununată de succes, iar Legea vânătorii a fost adoptată cu modificările propuse de ONG-uri. În plus, Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare pentru ciocârlie, se arată într-un comunicat de presă remis GreatNews.

Societatea Ornitologică Română și Federaţia Coaliția Natura 2000 România au salutat modificarea Legii vânătorii de către Camera Deputaților, ca urmare a campaniei „Oprește barbaria. Salvează ciocârlia!”.

Societatea civilă a atenționat că actul legislativ, în forma sa inițială, amenința să încalce dreptul la proprietate și legislația privind protecția mediului. Forma care a trecut astăzi de Camera Deputaților conține o bună parte din modificările propuse de către ONG-uri.

„A dispărut precizarea privind dreptul la servitute din articolul 4. Vânătorii au nevoie de acordul proprietarilor de teren pentru a-și face instalațiile temporare pe terenul acestora, așa cum ar fi și de bun simț. S-au modificat în bine perioadele de vânătoare pentru 11 specii de păsări sălbatice, iar acest lucru s-a întâmplat după ce, la solicitarea noastră, pe adresa Ministerului Mediului a sosit o scrisoare din partea Comisiei Europene”, a precizat Luminița Tănăsie, directorul Coaliției Natura 2000.

Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare la ciocârlie

„Un aspect extrem de important pentru noi este scoaterea gâștei de semănătură (Anser fabalis) de pe lista de specii care se vânează. În România în timpul iernii pot fi văzute aproximativ 20 de exemplare din această specie, cu rare excepții, și cu mult noroc maxim 100 de exemplare, iar cota de recoltă aprobată era de peste 25.000 de exemplare în 2014”, a declarat Marina Drugă, expert în legislație de mediu în cadrul Societății Ornitologice Române.

De asemenea, Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare la ciocârlie în noul sezon de vânătoare 2015 – 2016 printr-un nou Ordin de Ministru. Astfel, a fost redus numărul de indivizi care pot fi vânați într-o singură zi, de la 100 la 50, iar cota totală de recoltă anuală a scăzut de la 600.000 la 363.000.

„În continuare, credem că această specie nu are ce să caute pe lista păsărilor care se vânează, dar este un prim pas pe drumul cel bun. Societatea Ornitologică Română își va continua eforturile pentru a opri vânătoarea de păsări cântătoare”, a concluzionat Marina Drugă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru pasionații de călătorii. Se caută fotografi, ghizi, manageri
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia