SUA: Colonizarea israeliană în Ierusalimul de Est, incompatibilă cu pacea

ierusalim
Ierusalimul este unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Foto: Berthold Werner via Wikimedia Commons

Statele Unite au criticat aspru decizia Israelului privind construirea a 1.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est, afirmând că o astfel de acţiune este „incompatibilă” cu eforturile pentru pace întreprinse în regiune.

„Continuăm să avem o poziţie foarte clară: considerăm activităţile de colonizare drept ilegitime şi ne opunem fără echivoc oricărei decizii unilaterale care afectează viitorul Ierusalimului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, care s-a arătat „foarte îngrijorată” de deciza Israelului.

„Liderii israelieni au afirmat că vor susţine calea către o soluţie a două state, dar acest tip de acţiune este incompatibil cu eforturile pentru pace”, a adăugat ea, potrivit mediafax.ro.

Washingtonul condamnă sistematic instalarea de noi colonii în Cisiordania sau în Ierusalimul de Est, însă declarațiile americanilor nu au fost însoţite de sancţiuni, iar Israelul rămâne un aliat apropiat al Statelor Unite.

Deşi „uneori nu suntem de acord cu acţiunile Guvernului israelian, în special în problema coloniilor”, totuşi, „legăturile noastre sunt de neclintit”, a spus Jennifer Psaki.

Ieri, Israelul a anunţat accelerarea planurilor de construire a 1.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est, tensionând şi mai mult atmosfera în partea palestiniană a oraşului, anexată şi ocupată.

Palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră, în timp ce comunitatea internaţională apreciază drept ilegală anexarea şi ocuparea acestei părţi a Oraşului Sfânt de către Israel.