Studiu. Cum afectează obezitatea psihicul copiilor

Copil obez Foto:en.wikipedia.org

Obezitatea este considerată una dintre cele mai grave boli ale secolului, iar în fiecare an afectează milioane de adulți, dar și de copii, lucru care îi îngrijorează pe medicii care caută soluții pentru a opri acest fenomen.

Obezitatea infantilă nu se răsfrânge doar asupra sănătății fizice a unui copil, ci are un impact negativ și asupra sănătății psihice a acestuia.

În ultimii 30 de ani, numărul copiilor obezi s-a dublat, iar la adolescenți a crescut de patru ori. Timp de 11 ani, medicii au făcut analize pentru 715000 de tineri din Israel, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani. Fiecare a repetat acest set de analize în fiecare an, în cei 11 ani de studiu. Dacă la începutul studiului 13,2% dintre copii aveau probleme cu reutatea, numărul a crescut până la 21% la finalul studiului. Incidența a crescut mai ales în rândul băieților, de la 7 la 28%, în timp ce la fete de la 2 la 12%.

„Tinerii obezi sunt expuşi riscului de a suferi de afecţiuni cardiovasculare, precum un nivel ridicat al colesterolului sau a tensiunii arteriale. Tinerii care au probleme cu greutatea când sunt mici riscă să fie obezi când sunt adulţi, şi, totodată, în perioada adultă creşte şi riscul apariţiei bolilor de inimă, a diabetului de tip 2, a accidentului vascular, a numeroase tipuri de cancer şi a osteoartritei”, spune dr. Yaron Arbel, autorul cercetării într-o conferință de presă. Chiar și imunitatea copiilor e influențată de problemele legate de greutate, continuă specialistul.

Medicii atrag atenția și asupra problemelor de oridin emoțional și de adaptare în societate a tinerilor obezi.
Datele studiului spun că un copil obez nu va avea doar probleme de sănătate, ci se va confrunta şi cu probleme de ordin emoţional. Rezultatele arată că tinerii obezi au o stimă de sine scăzută, sunt mai retraşi şi se integrează destul de greu în colectivităţi.

Nici studiile precedente nu au arătat că percepţia pe care o au cei din jur despre persoanele grase sau obeze este una foarte bună. Oamenii care au probleme cu greutatea sunt percepuţi ca fiind leneşi, neglijenţi, incompetenţi, dezordonaţi, dezagreabili şi deloc conştiincioşi.

Studiul a fost publicat în American Journal of Hypertension. Un alt studiu, desfășurat în aceeași perioadă, arată cum influențează virusul HPV – mai exact, prezența sa în corpul unei femei însărcinate – nașterea. Vom vorbi și despre acest studiu într-un articol viitor.