Studiu. Cât de periculoase pot deveni smartphone-urile pentru copii

Copiii sunt din ce în ce mai expuși la amenințările cibernetice. Cei care utilizează dispozitive mobile pot fi și mai vulnerabili, fiind de cele mai multe ori liberi să acceseze internetul oricând și oriunde, fără supravegherea adulților, spun specialiștii de la Kaspersky.

Conform unui studiu Kaspersky Lab și B2B International, la nivel global, copiii a 22% dintre respondenți au fost afectați de incidente cibernetice, precum hărțuirea pe internet și expunerea la site-uri care aveau conținut nepotrivit.

Mediul virtual aduce o serie de riscuri pentru cei mici: pagini web cu informații nepotrivite, site-uri cu conținut pentru adulți sau informații despre armament și droguri. În plus, rezultatele motoarelor de căutare nu includ de fiecare dată informațiile dorite. De exemplu, un copil poate căuta desene animate și poate ajunge să acceseze un site cu desene animate pentru adulți.

Rețelele de socializare reprezintă o sursă importantă de amenințări cibernetice. Cei mici pot adăuga orice utilizator în listele de prieteni, își pot face noi cunoștințe și pot comunica cu alți utilizatori care îi pot trata nepotrivit sau care pot încerca să obțină informații confidențiale de la ei. Studiul arată că, la nivel global, 21% dintre părinți au pierdut bani sau informații confidențiale stocate pe dispozitivele personale, în urma activităților online ale celor mici.

Cei mai mulți copii utilizează smartphone-urile și tabletele drept console universale pentru jocuri. Totuși, nu toate jocurile online sunt potrivite pentru cei mici: unele dintre ele conțin scene violente, limbaj licențios sau materiale pornografice. Jocurile nu reprezintă singurul pericol – orice aplicație descărcată poate conține informații nepotrivite pentru copii.

 

Pericol de phishing

Multe amenințări cibernetice sunt universale și pot afecta utilizatori de toate vârstele. Totuși, copiii sunt mai puțin experimentați și pot fi mai vulnerabili. De exemplu, există posibilitatea ca cei mici să nu înțeleagă cât de periculos poate fi un site sau un fișier și pot descărca fișiere infectate sau pot introduce date confidențiale pe pagini de phishing.

Este important ca adulții să se asigure că dispozitivele mobile sunt securizate împotriva virușilor, phishing-ului și împotriva altor amenințări cibernetice. Dispozitivele cu Android necesită atenție specială deoarece 99% dintre malware-ul pentru mobil țintește această platformă.

În prezent, copiii petrec prea mult timp folosind dispozitivele mobile. Majoritatea filtrelor sunt dificil de implementat pe un dispozitiv mobil pe care cei mici îl utilizează constant, însă există tehnologii care pot limita acest timpde utilizare sau pot stabili intervale orare de acces.

Situația nu poate fi rezolvată doar prin implementarea unor măsuri tehnice. Copiii au nevoie de alternativă la dispozitivele mobile și necesită ajutor de la adulți. Aceștia pot petrece mai mult timp cu cei mici, îi pot înscrie la activități sportive sau implica în diverse hobby-uri, limitându-le astfel timpul de utilizare a dispozitivelor mobile.

Părinții trebuie să fie informați cu privire la noile amenințări cibernetice și să le explice celor mici ce implică acestea. Incidentele online pot fi evitate atunci când copiii înțeleg regulile de securitate virtuală și sunt precauți în ceea ce privește informațiile distribuite online.

Instrumentele celor de la Kaspersky Lab, care blochează automat conținutul nepotrivit, filtrează site-uri și generază rapoarte cu informații despre aplicațiile instalate de cei mici, sunt Safe Browsers for iOS and Windows Phone și Kaspersky Internet Security – multi-device 2015, care oferă protecție eficientă pe multiple platforme, în special pentru dispozitivele cu Android.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reuniune ca-n filme. Și-a regăsit fiica pe care o credea moartă după 49 de ani
Un politician minor din Muntenegru refuză să conducă o Dacie. „E bună doar pentru poliția comunală!”
Muncitoare din Bangladesh, pentru o fabrică din Vâlcea