Omul care restaurează case vechi pe banii lui, din pasiune

casa
Foto: Captură Digi24

Un stomatolog din județul Bihor are o pasiune mai puţin obişnuită: restaurează case tradiţionale. Ultima locuinţă readusă la viaţă datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Ca să pună în valoare construcţiile refăcute, stomatologul şi soţia lui vor să le introducă într-un circuit turistic, relatează digi24.ro.

Stomatolog de profesie, Gaspar Keri a fost de mic pasionat de obiectele vechi, tradiţionale. A colecţionat de-a lungul timpului zeci de vase din lut, coşuri împletite şi orice altceva găsea din vremurile vechi. În ultima perioadă, şi-a dus pasiunea şi mai departe și a început să recondiţioneze case vechi.

În 2005 a cumpărat gospodăria unor servitori din secolul al XIX-lea, din apropierea satului în care a copilărit. Casa nu mai putea fi locuită: nu mai avea geamuri, iar acoperişul era distrus în totalitate.

„Câte ceva am făcut în fiecare vară, sfârşit de săptămână, când am avut timp liber. Tencuiala s-a făcut cu lut amestecat cu tocătură de paie, grinzile sunt de lemn de esenţă tare”, a povestit Gaspar Keri pentru postul de televiziune.

În cinci ani, casa şi-a recăpătat farmecul de altădată. Are inclusiv acoperiş şi gard din stuf, ca pe vremuri. Pentru a restaura casa, Gaspar Keri a plătit în total 7.000 de euro din economiile proprii.

„Nu pentru profit am făcut. Practic, să rămână ceva din cultura Văii Ierului, patrimoniul să fie menţinut, cel puţin o casă din asta”, a explicat stomatologul.

„Casa este deschisă pentru toată lumea”

Gaspar Keri a fost susţinut tot timpul de soţia lui, şi ea stomatolog de profesie. „Pasiunea e a lui. Multe lucruri le iau de pe umerii lui în privinţa cabinetului şi el are mai mult timp liber ca să se ocupe aici de aceste lucruri”, a spus Ildiko Erzsebet Keri, soţia medicului.

Acum, Gaspar a depozitat în casa restaurată toate obiectele vechi colecţionate de-a lungul anilor, iar cei interesaţi pot vizita locuința gratuit, însă trebuie să îi anunţe pe proprietari din timp pentru a veni să o descuie.

„Casa este deschisă pentru toată lumea, mai ales pentru copii, ca să vadă trecutul. [Copilul – n.r.] învaţă istoria mai bine aici decât la şcoală, aici vede şi obiectele, pentru că fiecare obiect are istoria lui”, a mai spus Ildiko Erzsebet Keri.

Medicul a refăcut şi casa în care au locuit bunicii lui, iar în viitor vrea să restaureze un vechi conac unguresc din acelaşi sat.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea
Locuri de muncă în vara aceasta pe litoralul din Grecia
Brânza de burduf cu arome, rețeta unei ciobănițe de relansare a afacerii

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.