Stephen Hawking: ”Inteligența artificială poate fi cel mai bun sau cel mai rău lucru pentru omenire”

Stephen Hawking (Facebook)
Stephen Hawking (Facebook)

Tehnologia poate repara din răul pe care industrializarea l-a provocat planetei și să pună capăt bolilor și sărăciei, însă inteligența artificială trebuie controlată, crede fizicianul britanic Stephen Hawking.

Hawking e de părere că tehnologia poate transforma oricare aspect al vieții, însă a lansat un avertisment în privința inteligenței artificiale.

Roboții amenință deja milioane de locuri de muncă, însă această nouă revoluție ar putea fi folosită pentru a ajuta societatea în lupta cu bolile și sărăcia.

”Dezvoltarea inteligenței artificiale poate fi cel mai bun sau cel mai rău lucru care i s-a întâmplat omenirii. Trebuie să fim conștienți de pericole, să le identificăm și să ne organizăm pregătirile pentru consecințele folosirii inteligenței artificiale cu mult timp înainte ca ele să se producă”, a declarat fizicianul britanic la deschiderea Web Summit, din Lisabona.

Dezbaterea în jurul inteligenței artificiale, mașinării care dispun de un cod capabil să învețe, este aprinsă.

Elon Musk, unul dintre inovatorii din ultimii ani, fiind liderul Tesla și SpaceX, a avertizat că inteligența artificială este o amenințare la existența omenirii. De cealaltă parte, Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, a spus că nu există motive de panică.

Stephen Hawking a ales calea de mijloc: ”Eu sunt un optimist și cred că inteligența artificială poate face mult bine în lume. Poate lucra în armonie cu noi, dar trebuie să fim conștienți de pericolele care vin odată cu ea”.

”Suntem în pragul unei lumi noi și minunate. Este un loc interesant, dar precar, însă cu toții avem potențialul să împingem limitele a ceea ce este acceptat sau așteptat de la noi. Cu toții putem să gândim lucruri mărețe”, a mai spus fizicianul britanic.

Stephen Hawking are 75 de ani și este unul dintre cei mai importanți cosmologi contemporani. Suferă de scleroză laterală amitrofică, boală care îl ține de aproape 50 de ani într-un scaun cu rotile.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.