Ștefănescu așteaptă explicații de la Dragnea cu privire la petrecerile SRI

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că așteaptă ca președintele PSD, Liciu Dragnea, să dea explicații la Comisia de control al SRI la evenimentele organizate de serviciul secret la care a participat.

Săptămâna trecută, fostul şef al SRI, George Maior, a confirmat, în Comisia de control al activităţii SRI, petrecerile care au avut loc la sedii ale Serviciului cu ocazia Zilei Naţionale a României, a Zilei SRI, a zilelor de naştere, printre participanţi aflându-se, potrivit lui Claudiu Manda, fostul premier Victor Ponta, liderul PSD Liviu Dragnea, șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, și fosta șefă a ÎCCJ, Livia Stanciu.

„Dacă planează suspiciuni vizavi de un coleg din partid, atunci cu siguranţă acesta, indiferent de funcţie, trebuie să dea explicaţii publice, nu neapărat pentru Tăpălagă sau doamna Dogioiu, ci pentru noi în interiorul partidului şi pentru votanţii noştri, este un lucru foarte important.

Eu sunt convins că va veni cu aceste explicaţii în spaţiul public. Aştept ca colegul nostru Liviu Dragnea, camaradul meu Liviu Dragnea, să spună mai multe lucruri la comisia de control SRI, unde a şi spus că va fi audiat şi că va lămuri foarte multe din aceste aspecte”, a spus Codrin Ştefănescu la Realitatea TV.

Claudiu Manda, șeful Comisiei de control al SRI, a spus, după audierea fostului șef al SRI, că a fost abordat un subiect legat de petrecerile sau evenimentele din sediile SRI.

„A confirmat (George Maior – n.r.) aceste evenimente, cu ocazia Zilei Naţionale a României, a zilei SRI sau cu ocazia zilelor de naştere sau de nume ale domniei sale sau ale primului adjunct. A confirmat lista de participanţi. Noi am mai avut în cadrul comisiei astfel de nominalizări: toate unităţile de forţă din România de la pachet, poliţie, informaţie, de la instanţe, conducerea din partidele politice, persoane din Guvern, unele dintre ele sunt apărute în spaţiul public.

Le-a confirmat, spunând că unele au venit mai des, altele mai rar, dar persoane apărute în spaţiul public, le-a confirmat, spunând că nu este nimic rău în acest lucru să existe şi o discuţie informală între oameni care au relaţii formale şi instituţionale”, a afirmat președintele comisiei pentru controlul SRI.

Întrebat despre persoanele pe care George Maior le-a confirmat că ar fi participat la aceste evenimente informale, Manda a făcut referire la Victor Ponta şi Liviu Dragnea, dar şi la fosta şefă a Instanţei supreme Livia Stanciu şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„La acele evenimente de socializare, petreceri s-a vorbit de şefi de instituţii, dar s-a vorbit cu nume şi prenume. S-a vorbit de persoane din Guvern, la nivel de prim-ministru – Victor Ponta, la nivel de viceprim-ministru – Liviu Dragnea, a dat şi alte nume din Guvern. În afară de numele din Guvern s-a vorbit de şefii de structuri de forţă din ţară: STS, SIE, SPP, instituţiile de culegeri de informaţii – DGA, DGIPI -, conducerile de parchet, de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Nu pot să confirm despre domnul Lazăr, dar persoane din conducerea unităţilor de parchet, procurori, unităţile de instanţă, în speţă doamna Livia Stanciu, am spus şi despre doamna Kovesi”, a adăugat Manda.

El a continuat: „Au fost la acele evenimente în mare cam aceleaşi persoane. (…) A spus (Maior – n.r.) că au fost întâlniri la K2 şi T 14 şi a fost întrebarea aceasta legată de tăierea porcului şi a spus că a fost o masă de Crăciun şi atât, pe care a confirmat-o că a existat. Cred că a confirmat şi domnul Dragnea şi doamna Kovesi la masa aceea de Crăciun”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.