Steaua – Dinamo. Derby-ul antrenorilor fără trofee

Steaua și Dinamo se vor întâlni mâine, 31 octombrie, pentru prima oară în acest sezon. Ce vor cei doi neexperimentați antrenori de la derby, unul care pare la fel de dezechilibrat ca in ultimii doi ani.

Steaua, campioana României, vine după o înfrângere – să-i spunem nemeritată – la Târgu Mureș, urmată însă o victorie minimă și utilă la Iași, în Cupă. Steaua este marea favorită a confruntării, casele de pariuri creditând succesul ”rol-albaștrilor” cu o cotă de 1,7.

Echipa lui Costel Gâlcă (42 de ani) încă e pe primul loc în Liga 1, iar echipa sa n-a mai pierdut de multă vreme cu Dinamo, formație haotică, mult sub așteptările pretențioșilor fani ”alb-roșii”.

Gâlcă a fost o alegere bună a Stelei în vară, după plecarea lui Laurențiu Reghecampf în Arabia Saudită, și în ciuda eșecului memorabil cu bulgarii de la Ludogoreț Razgrad în preliminariile Ligii Campionilor, steliștii se descurcă bine în grupele din Liga Europa, unde au șase puncte după două meciuri.

Antrenorul Stelei are motive să fie încrezător înaintea meciului de pe Național Arena (ora 20.30, în direct la Look TV), primul duel pe care îl are cu Flavius Stoican și cu Dinamo.

”Nu spun că va fi un meci uşor, dar deocamdată nu avem nicio emoţie. Dacă avem atitudine, cu siguranță vom câștiga”, a spus fostul mijlocaș central al Stelei.

De cealaltă parte, Flavius Stoican (37 de ani) nu e tocmai în al șaptelea cer. Tehnicianul e deja de un an stăpânul haitei ”câinilor roșii” (n.r. – doar locul 4, la 6 puncte de Steaua), însă rezultatele sale au fost inconstante.

Flavius Stoican n-a învins-o niciodată pe Steaua ca antrenor (digisport.ro)
Flavius Stoican n-a învins-o niciodată pe Steaua ca antrenor (digisport.ro)

Mai mult, în urmă cu doar câteva zile, Dinamo a pierdut cu 0-1 în Cupa României în fața unei echipe de liga a doua (n.r. – CS Mioveni), lucru care nu i se mai întâmplase formației din Ștefan cel Mare de decenii bune.

E drept, situația jalnică a finanțelor clubului și lotul subțire și problematic nu l-au ajutat pe fostul tehnician de la Minerul Valea Copcii.

”Noi mergem cu încredere la derby. Steaua – Dinamo e un meci deschis oricărui rezultat, chiar dacă steliştii sunt favoriţi. Sunt realist”, a spus Stoican, care nu a învins-o pe Steaua în precedentele trei meciuri.

El a reușit o remiză meritorie în Ghencea, scor 1-1, în returul sezonului trecut, însă a fost zdrobit de Reghecampf în semifinalele Cupei României, cu scorul general de 6-3.

Dacă antrenorul dinamovist ”nu va face nuntă după victorie, dar nici înmormântare după înfrângere”, cel stelist ”vrea un meci care să se decidă pe teren, fără greșeli de arbitraj”.

Niciunul dintre cei doi tehnicieni nu au câștigat vreodată un trofeu, situație foarte rară în istoria confruntărilor Steaua – Dinamo, care pune față în față cele mai titrate două echipe din România.

În clasamentul all-time al partidelor dintre cele două mari rivale, Steaua conduce la victorii, cu 55 la 54.