Steaua, campioana fără suporteri

Steaua București este, potrivit sondajelor de opinie, cea mai iubită echipă de fotbal din România. Peste jumătate dintre cetățenii acestei țări sunt fani declarați ai ”roș-albaștrilor”, însă la meciul de diseară, cu Oțelul Galați, vor fi doar câteva sute de spectatori.

Doar 700 de bilete se vânduseră până ieri la meciul cu ultima clasată a Ligii 1, o partidă a relansării pentru Steaua, liderul care dă semne de sufocare în cursa pentru al treilea titlu consecutiv în România.

Steaua se poate desprinde la patru puncte de ASA Târgu Mureș, care, conform ”metodicii” din Liga 1, a dezamăgit, pierzând puncte la Cluj, cu penultima clasată, CFR, scor 2-2. O victorie clară este așteptată de oamenii lui Costel Gâlcă în meciul cu Oțelul Galați (20.30, Digi Sport 1), cea mai slabă echipă fotbalul autohton.

Campioana României din urmă cu patru ani, prima echipă din Moldova care a reușit să cucerească titlul, e pe moarte. Antrenată de Florin Marin, n-a mai câștigat de zece meciuri, n-a dat gol în ultimele cinci și, cu toate că mai sunt opt partide de jucat până la finalul sezonului, Oțelul Galați e deja retrogradată.

Nici premisele unui spectacol ofensiv, într-o seară de primăvară, n-au reușit să îi atragă pe fani la meci. Steaua este, totuși, lider în campionat și calificată în ambele finale de cupă. Provocări există.

Absența fanilor nu este chiar un lucru neobișnuit pentru Steaua, care a trăit multiple crize de personalitate minore în ultimii ani, însă aceasta din urmă, de natură simbolistică, pare să fie cea mai severă.

Suporterii steliști care își fac timp să ajungă totuși la meciuri nici măcar nu își încurajează echipa. Este o atmosferă ciudată în jurul ”roș-albaștrilor” în ultima vreme – se iubește încordat din tribune, iar depresia fanilor pare să fie de natură stoică. Galeria nu mai există, iar scandările sunt doar individuale.

Este o situație foarte diferită față de precedentul meci Steaua – Oțelul. Disputat în ultima etapă a sezonului trecut, acest duel a fost și prilejul decernării celui de-al 25-lea titlu de campioană a României. Antrenor era Laurențiu Reghecampf, în teren îi găseai pe Keșeru, Sânmărtean și Szukala, iar în tribune erau aproape 25.000 de oameni.

La Oțelul, antrenor era germanul Ewald Lienen. Neamțul, care avea un C.V. extraordinar, a reușit o evadare frumoasă din Liga 1, unde puțini i-au observat clasa, reușind să salveze Galațiul de la retrogradare înainte de a o prelua pe St. Pauli, o echipă-cult a fotbalului german.

Degradarea severă celor două grupări din ultimul an explică în mare măsură absenteismul din tribune.

Steaua joacă în pierdere. Este, probabil, singura campioană din fotbalul mondial care reușește acest lucru. Clubul plătește 35.000 de euro pentru fiecare meci jucat pe Arena Națională, din care folosește doar un inel, lăsat de cele mai multe ori gol pe jumătate de înstrăinații fani ai celei mai iubite echipe din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Opt echipe de inventatori români, premiate la Salonul Internațional de la Geneva
Un nou stat în Europa. Unde se află națiunea oamenilor liberi
Cât costă un apartament într-un bloc de containere