Statuia unuia dintre cei mai importanți faraoni, dezvelită în Egipt

Statuia faraonului Amenhotep al III-lea a fost dezvelită în Egipt duminică în complexul Luxor, unde se află deja alţi patru „coloşi” din piatră reprezentându-l pe regele care a domnit mai bine de 35 de ani în Egiptul Antic.

Colosul dezvelit duminică este înalt de 12,9 metri  și a fost ridicat lângă o statuie identică, prezentată presei în luna martie. Iniţial, perechea de statui uriaşe flanca intrarea nordică în templu.

„Acestea sunt, până în prezent, cele mai înalte statui ale unor regi egipteni reprezentaţi în picioare”, a precizat arheologul Hourig Sourozian, aflat la conducerea programului de conservare a templului, informează cnn.com.

În urmă cu 3200 de ani, statuia s-a prăbușit din cauza unui cutremur, iar bucățile uriașe au rămas pe un câmp. În luna noiembrie, arheologii au început să adune cele 89 de blocuri de piatră și să le așeze în poziția inițială. Statuia are o greutate de 110 tone și a fost instalată lângă intrarea nordică din templul funerar care îi este dedicat, aflat pe malul occidental al Nilului.  Complexul mortuar a ajuns în stadiul de ruină după numai 200 de ani deoarece este situat în lunca inundabilă a fluviului.

În secolul al XIV-lea î.e.n., domnia lui Amenhotep al III-lea a marcat apogeul civilizației din Egiptul Antic. Faraonul Amenhotep al III-lea a urcat pe tron la vârsta de 12 ani sub regenţa mamei sale și a moştenit un imperiu care se întindea din Sudan şi până la fluviul Eufrat. În timpul domniei sale, Amenhotep al III-lea a menţinut influenţa Egiptului cu ajutorul diplomaţiei.

output_Hh9RjX

 

Amenhotep al III-lea a murit în jurul anului 1354 î.e.n, lăsându-şi imperiul moştenire fiului său, Amenhotep al IV-lea, cunoscut și sub numele de Akhenaton. Numeroasele statui regale din cuarțit roz , granit negru, de mare calitate artistică, au fost descoperite în diverse locații după moartea sa. Cu peste 250 de statui descoperite și identificate, Amenhotep este faraonul cu cele mai multe reprezentări conservate peste timp.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.