Starețul unei mănăstiri a pierdut 50.000 de euro la păcănele

mănăstirea golia
Mănăstirea Golia. Foto: Marcos56 / Wikimedia Commons

Mănăstirea Golia din Iași va fi executată silit după ce fostul stareţ a pierdut 50.000 de euro la “păcănele”, relatează postul public de televiziune.

Totul a început în anul 2013, când Vitalie, stareţul de atunci al mănăstirii Golia, a împrumutat de la un angajat din primăria locală 50.000 de euro sub pretextul că are nevoie de bani pentru plata utilităţilor şi pentru lucrări de restaurare.

De fapt, el a pierdut banii la jocuri de noroc. Deoarece nu a înapoiat banii la timp, creditorul i-a cerut stareţului dovada în scris că îi este dator. Stareţul a  semnat documentul şi l-a parafat cu ştampila Mănăstirii Golia, mai notează Știrile TVR.

Apoi, creditorul a cerut recuperarea datoriei în instanţă. Hotărârea definitivă a fost pronuntaţă de Curtea de Apel Iași, în octombrie 2017, așa că acum mănăstirea Golia trebuie să returneze 51.500 de euro, precum și 1.000 de euro daune și cheltuieli de judecată.

Reprezentanţii bisericii s-au înţeles cu creditorul să plătească datoria în rate de 4.000 de euro pe lună.

„Suma va fi plătită de Mănăstirea Golia. Se va plăti în tranșe pentru că este o sumă foarte mare”, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru publicația locală bzi.ro.

Deși nu a recunoscut niciodată, fostul stareț al Mănăstirii Golia ar fi fost un obișnuit al jocurilor de noroc, mai scrie tvr.ro. El a fost demis din funcție, însă acum slujește în altă arhiepiscopie.

Acesta nu este primul caz public în care se vorbește despre sumele mari de bani pe care le gestionează călugării din mănăstirile din România.

În anul 2016, unui călugăr de la mănăstirea Pasărea, aflată în apropiere de București, i-au fost furați 100.000 de euro din chilie, bani pe care călugărul îi ținea sub saltea. În plus, au fost furate și alte obiecte valoroase, obiecte de cult și cruciulițe din metale prețioase.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.