Spovedania lui Costică Macaleț. Falsa poveste a lacului cu nuferi a lui Eminescu

FOTO: FrankWinkler/Pixabay.com
FOTO: FrankWinkler/Pixabay.com

Lacul cu nuferi de la Ipotești (Botoșani), locul în care s-a născut Mihai Eminescu, a fost prezentat turiștilor ca fiind o sursă de inspirație a marelui poet.

De fapt, potrivit adevarul.ro, lacul este o invenție a comuniștilor și a fost construit cu o dragalină și 14 muncitori înainte de Revoluția din 1989.

Ideea i-a venit lui Lazăr Băciucu, secretarul însărcinat cu ideologia în Partidul Comunist, filiala Botoșani. În primăvara anului 1988 l-a chemat în biroul său pe inginerul șef al Oficiului de Gospodărire al Apelor, Costică Macaleți, în prezent prefect al Județului Botoșani și i-a spus că trebuie făcut un lac în Ipotești.

„Eram tânăr, aveam 34 de ani şi eram inginer şef la OGA când m-a chemat Băciucu. Mi-a spus că vine centenarul şi trebuie să avem ceva ce nu a mai văzut lumea. Mi-a arătat o poezie şi mi-a spus: „Vezi ce scrie aici? Lacul codrilor albastru. Trebuie să facem lacul ăsta al lui Eminescu în pădure la Ipoteşti.”

Era o ştioalnă acolo, un fel de mlaştină şi mi-a spus că am la dispoziţie un an să o fac lac în toată regula. Zis şi făcut, ordinele nu se discutau atunci”, le-a povestit Macaleți jurnaliștilor de la Adevărul.

Lacul a fost gata la timp, însă Băciucu nu a fost mulțumit, a vrut să fie „ceva ce nu s-a mai văzut”.

„Mi-a spus: «Vezi că în poezie sunt nuferi, fă rost de ei». Şi am făcut rost. În mlaştina aia nu creşteau nuferi. I-am adus de la Vorona, de la 50 de kilometri, că făceam regularizarea unui curs de apă care avea nuferi. Erau şi albi şi galbeni.

I-am adus pe lac, dar nu stăteau. Aşa că atunci când a fost centenarul, pe 15 iunie 1989, i-am ancorat de fundul lacului cu nailon să nu se scufunde. Am pus şi nuferi albi în continuarea lacului, mai era o baltă.

Am ras tot stuful, şi am construit o insulă. Cea care se vede acum, nu este naturală cum crede toată lumea. Am făcut-o cu muncitori din nuiele şi umplută cu pietre şi pământ. Iar podul l-am adus din sat”, a mai povestit Macaleț.

FOTO: FrankWinkler/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.