Dincolo de restricții religioase. La 18 ani, a luat prima medalie olimpică a țării sale la probele feminine

Kimia Alizadeh jocurile olimpice rio
Kimia Alizadeh Zenoorin a câștigat bronzul la JO de la Rio. Foto: Captură YouTube

În vârstă de doar 18 ani, Kimia Alizadeh Zenoorin din Iran a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Rio. Tânăra a luat bronzul la taekwondo, categoria 57 de kilograme, și a devenit astfel prima femeie din Iran care a câștigat o medalie olimpică.

Îmbrăcată în ținută islamică, Alizadeh a învins-o pe Nikita Glasnovic din Suedia. Taekwondo este o artă marțială coreeană, caracterizată în special prin lovituri înalte cu piciorul.

Câștigarea acestei medalii de o reprezentantă a unei țări cunoscute pentru felul discriminatoriu în care sunt tratate femeile este un semnal pozitiv, notează Yahoo! Sports. De exemplu, în Iran femeile nu au voie să intre pe stadioanele unde se desfășoară competiții sportive dacă acolo se află și bărbați.

„Sunt atât de fericită pentru femeile iraniene deoarece aceasta este prima medalie, și sper ca la următoarea olimpiadă să cuceresc aurul”, a declarat Alizadeh.

Restricțiile religioase care le impun femeilor să poarte haine care să le acopere tot corpul le-au împiedicat pe multe dintre ele să participe la concursuri sportive sau să obțină rezultate importante. Numărul femeilor iraniene care au participat la olimpiade după anul 1979 (anul revoluției islamice) este redus. Prima a fost Lida Fariman, la tir cu arcul, în anul 1992.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Usain Bolt, aur olimpic la 200 de metri. Primele cuvinte după cursă: ”Îmbătrânesc…”

 

https://greatnews.ro/o-lectie-de-daruire-la-54-de-ani-un-barbat-diagnosticat-cu-cancer-2015-devenit-campion-olimpic/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.