Sport pentru copii: Scrima

Scrima este unul dintre cele mai nobile și elegante sporturi, însă costurile practicării lui sunt foarte mari.

Scrima este o disciplină veche și foarte respectată în lumea sportului. Pe lângă faptul că vor învăța cum să se lupte, copiii își vor dezvolta fiecare mușchi al corpului. De asemenea, își vor îmbunătăți echilibrul și auto-controlul. Scrima dezvoltă reflexe excelente și menține o condiție fizică impecabilă.

În timpul unui duel de scrimă, sportivul slăbește chiar și câteva kilograme. Intensitatea fiecărui asalt pe planșă este imensă, iar copiii care cresc practicând acest sport vor învăța repede ce înseamnă ambiția și concentrarea.

Micuții pot fi duși la scrimă începând cu vârsta de patru ani, însă acest sport poate fi început la orice vârstă.

Cum costurile practicării aceste discipline sunt mari, în România sunt mai puțin de o mie de practicanţi ai scrimei (profesioniști și amatori, la toate grupele de vârstă).

Scrima, un sport foarte costisitor

Echipamentul necesar practicării scrimei este complex. În primul rând, este nevoie de o armă. Aceasta costă între 250 şi 500 de lei, în funcţie de calitate şi model. Armele trebuie schimbate periodic din cauza uzurii. Masca de protecţie poate fi cumpărată cu 400 de lei, iar preţul jachetelor este de aproximativ 1.000 de lei.

Juniorii trebuie să fie echipaţi cu pantofi, pantaloni şi apărători la coate, umeri şi gât, care mai pot scoate din buzunarul părinţilor alte câteva sute de lei.

Antrenamentele sunt foarte solicitante, iar tacticile care trebuiesc învățate sunt numeroase. Cu toate acestea, cursurile sunt destul de ieftine: aproximativ 50 de lei pe săptămână. În România sunt peste 30 de cluburi care oferă lecții de scrimă, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Scrima este unul dintre puţinele sporturi care au fost prezente la toate ediţiile Jocurilor Olimpice moderne, unde sunt practicate şi azi trei discipline distincte: floretă, sabie şi spadă, atât de băieţi, cât şi de fete în probe individuale şi pe echipe.

Floreta este o armă uşoară, iar ţinta sportivilor este să împungă toracele adversarului. Spada este o armă grea, iar cel care atinge primul orice parte a corpului oponentului primeşte punctul. Această disciplină este singura care permite punctarea simultană – când ambii concurenţi reuşesc să dea o lovitură în acelaşi timp. Obiectivul sportivilor care practică sabia – o armă uşoară, cu tăiş – este să atingă adversarul peste talie.

România are în palmares trei titluri olimpice şi alte 12 medalii, ocupând locul 11 în clasamentul din toate timpurile al scrimei. Ana Pascu, Olga Szabo, Ion Drâmbă, Laura Badea sau Mihai Covaliu sunt deja legende ale sportului românesc și exemple pentru orice tânăr care urmează această disciplină.

Acesta este al doilea articol din seria de Sport pentru copii, în care vă prezentăm avantajele şi dezavantajele practicării celor mai importante sporturi de către cei mici.

Sport pentru copii: Baschet

Sport pentru copii: Tenis

Sport pentru copii: Înot

Sport pentru copii: Volei