Spectaculoasa transformare a unei fabrici de ciment în casă cu grădini luxuriante

Spectaculoasa transformare a unei fabrici de ciment în casă cu grădini luxuriante

    by -
    Distribuie articolul pe:
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com

    „Am descoperit un siloz uriaș, un turn înalt de fum, patru kilometri de tuneluri subterane și săli de mașini în stare bună. Era în 1973, primul contact cu Fabrica de Ciment.

    Această fabrică, care datează din prima parte a perioadei industrializării Cataloniei, nu a fost construită în totalitate de la început, ci s-au adăugat diverse anexe, în funcție de necesitățile fabricii, care au apărut cu timpul”, spune arhitectul Ricardo Bofill despre locul industrial de lângă Barcelona de care s-a îndrăgostit iremediabil și care i-a devenit casă.

    Fascinat de întreaga platformă industrială, a început, împreună cu echipa sa, să lucreze la modificarea proiectului, pentru a-l transforma într-o zonă de locuit. În câțiva ani proiectul său s-a și concretizat. „În prezent locuiesc aici și pot spune că nu pot lucra în altă parte mai bine decât aici. E singur loc în care îmi pot concentra și structura ideile în cea mai abstractă manieră.

    Îmi dă senzația unui univers închis, care mă protejează de viața de zi cu zi de afară. Fabrica de Ciment este un loc de muncă prin excelență. Aici, există foarte mici diferențe între muncă și relaxare”, spune arhitectul.

    Multe dintre lucrările de modificare ale fabricii de ciment au fost făcute prin dinamitare. „A fost o adevărată muncă de sculptor”, spun cei din echipa care a lucrat la transformarea acestui loc într-un spațiu de locuit.

    Următorul pas a fost „înverzirea”. S-au plantat numeroase specii  de copaci, iar printre silozuri și hale gigantice au apărut adevărate grădini luxuriante.

    S-a trecut apoi la interioare. Arhitectul și-a proiectat o adevărată casă, în care există bucătărie, un loc de luat masa, o bibliotecă sau o sală de studiu. S-au montat ferestre înalte și s-au adăugat scări care să facă legătura între camere. De exemplu, camera de zi a fost practic „săpată” într-un volum imens de ciment brut.

    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill                                                                                             FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill                                                                                      FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill                                                                                                                FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill                                                                                                   FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill                                                                                     FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill                                                                                                   FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill                                                                                       FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill                                                                                  FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill                                                                               FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill FOTO: ricardobofill.com
    Proiectul arhitectului Ricardo Bofill                                                                                  FOTO: ricardobofill.com
    loading...

    0 comentarii

    Raspunde