Specialiștii au răspunsul cu privire la un comportament canin des întâlnit

comportament canin

Încă de când au început să domesticească animale, oamenii au încercat să le deslușească atitudinea, iar un comportament canin des întâlnit a fost cea mai mare provocare.

Unele întrebări nu au primit răspuns decât de puțin timp, iar specialiștii au făcut o nouă descoperire în legătură cu un comportament aparte pe care aproape toți câinii îl au.

Atunci când vorbim cu ei, câinii tind să se uite fix la noi și încep să își încline capul spre stânga sau spre dreapta, iar specialiștii au oferit câteva explicații în legătură cu acest comportament canin.

În primul rând, câinele încearcă să audă mai bine ceea ce spunem, așa că nu vrea să piardă niciun cuvânt, mai ales atunci când este  certat. Patrupedele au pavilioanele urechilor foarte mobile, iar prin mișcarea dintr-o parte în alta,  își dau seama de direcția din care vine sunetul, dar și de distanța până la sursa lui.

Steven R. Lindsay a oferit o altă explicație în cartea sa, „Handbook of Applied Dog Behavior and Training”:  atunci când un câine aude vocea umană, încearcă să identifice cuvintele sau tonurile pe care le cunoaşte şi care sunt asociate cu o răsplată, dar și cu o pedeapsă pe care urmează să o primească.

Alți cercetători susțin că acest comportament canin are legătură cu încercarea animalelor de a ne înțelege atunci când vorbim. Câinii sunt atenţi nu numai la cuvinte şi la ton, ci şi la expresia feţei oamenilor, la limbaj şi la mişcările lor. De aceea, e important să ne vadă foarte bine feţele, pentru a ști cum trebuie să se comporte.

Unii specialiști cred că de aceea câinii îşi tot mişcă lateral capetele: ca să vadă mai bine chipurile oamenilor care le vorbesc. Doctorul Stanely Corren e de părere că acest comportament e mai accentuat la câinii cu botul lung, deoarece acestora le este mult mai dificil să ne vadă bine feţele. În schimb, câinii cu bot scurt, cu feţe plate, precum pekinezii, îşi înclină mai puţin capul, deoarece ne percep feţele cu mai multă uşurinţă, vederea lor nefiind obstrucţionată de bot.

În sprijinul ipotezei sale, el citează rezultatele unui sondaj online, realizat chiar de el, cu participarea a 582 de deţinători de câini: 71% dintre cei care aveau câini cu boturi lungi au declarat că animalul lor îşi înclină adesea capul când i se vorbeşte, dar numai 52% dintre persoanele care aveau câini cu feţe plate au spus acelaşi lucru.

O altă cauză este aceea că noi îi învățăm să se comporte așa, deoarece ni se pare amuzant, iar dacă îi recompensăm cu mângâieri sau mâncare, ei se vor simți încurajați să facă acest gest, informează Mother Nature Network.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.