Specialişti adevăraţi, în România. Un medic român face operaţii SF, la el acasă

Foto: adevarul.ro

Un medic român şcolit o perioadă la Cambridge face operaţii în premieră la nivelul României. Medicul Florin Moise s-a specializat în operaţii de tip artroscopic la genunchi şi şold, pe care le face începând din acest an la Spitalul Militar Regina Maria din Braşov.

Moise (40 de ani), din Buzău, s-a îndrăgostit de Braşov în timpul studenţiei. După absolvirea facultăţii de medicină în oraşul de sub Tâmpa, medicul şi-a început rezidenţiatul la Bucureşti, terminând această etapă cu trei ani de lucru în spitale din Marea Britanie.

După rezidenţiat, a rămas în Regatul Unit, pentru o supraspecializare în reconstrucţia de ligamente şi cartilaj la nivelul şoldului şi al genunchiului. La Cambridge, s-a specializat alături de unul dintre cei mai mari specialişti în chirurgie ortopedică, Richard Villar. Florin Moise va continua pregătirea în Vail, Colorado şi în Hamburg, alături de alţi doi renumiţi profesori,

„Chirurgia de restaurare a cartilajului câştigă foarte mult teren, mai ales dacă vorbim despre persoane active, tinere sau de vârstă medie, sau despre sportivi de performanţă, cărora ne adresăm în special. Reconstrucţia ligamentului încrucişat fără restaurarea leziunilor de cartilaj şi ale meniscului îmbunătăţeşte parţial funcţionarea articulaţiei. Este adevărat că o astfel de procedură se adresează în special genunchiului, dar poate fi aplicată cu succes şi în chirurgia şoldului”, a declarat dr. Florin Moise, pentru adevarul.ro.

El a precizat că folosirea unei astfel de tehnici artroscopice este foarte avantajoasă, întrucât recuperarea pacientului este mult mai scurtă, pacientul fiind spitalizat o singură zi.

„Fiind realizată artroscopic, intervenţia chirurgicală este minim invazivă, dar este mult mai complexă şi durează mai mult, în medie două ore. Iar în cazul unei intervenţii la şold, pacientul trebuie să aibă o poziţionare specială pe masa de operaţie, unde i se aplică –tracţiune pe piciorul respectiv pentru a se accesa mai uşor articulaţia (cu ajutorul unui dispozitiv mecanic al mesei de operaţie se trage de picior pentru a facilita accesul cu intrumentele optice în articulaţia şoldului – n.r.)”, a precizat specialistul braşovean.

Medicul a prezentat şi 2 cazuri de succes, operate recent la spitalul în care lucrează.

Primul este al unei femei de 37 de ani, diagnosticată cu leziune de ligament încrucişat, leziune de menisc şi o leziune de cartilaj de 1/2 cm. Ei i s-a reconstruit ligamentul şi cartilajul. Acesta din urmă a fost substituie de o matrice de colagen în care s-a turnat lichid din măduva osoasă, intervenţia fiind dificilă din cauză că nu s-a efectuat clasic cu bisturiul, unde se făcea o incizie mare şi se putea ataşa substitutul de cartilaj reconstruit întreg, ci acesta a fost tăiat în mai multe bucăţele şi introdus artrosopic, apoi reconstruit direct în interiorul articulaţiei.

Cel de-al doilea caz este al unei studente în vârstă de 19 ani, care a suferit un traumatism la genunchi, o leziune tip „flap”. În acest caz, cartilajul era intact, însă era desprins de pe os. „Aici am intervenit pentru ataşarea cartilajului înapoi pe os, folosind trei pini resorbabili” (un fel de nituri subţiri care în termen de şase săptămâni s-au „topit» – n.a.).

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mașina pe care poți să o conduci fără permis
Cele mai frumoase peşteri de gheaţă din lume. Una dintre ele este în România
5 curiozităţi despre viaţa şi salariul din Legiunea Străină
Mesajul lui Nicolae, prinţul exilat: „A trecut un an profund nedrept, care mi-a răpit ţara”

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.