Sorin Oprescu, reținut de DNA. E acuzat că a luat mită de 25.000 de euro

sorin oprescu
Foto: Pagina de Facebook Sorin Oprescu

Sorin Oprescu, primarul municipiului Bucureşti, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzat că a luat mită de 25.000 de euro, informează DNA într-un comunicat de presă. Procurorii cer arestarea preventivă a primarului pentru 30 de zile.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 6.09.2015, ora 00.33, până la data de 7.09.2015, ora 00.33, a inculpatului Sorin Mircea Oprescu, fiind acuzat de luare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Caracatița din Primăria București: DNA acuză că mita se împărțea între funcționari

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Sorin Oprescu.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primarul Oprescu.

La data de 5.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.

Prins azi-noapte în flagrant delict

Astfel, primarul a fost prins în flagrant delict în timp ce primea suma de 25.000 de euro. Potrivit digi24.ro, Oprescu a fost filmat azi-noapte în timp ce primea banii. Sorin Oprescu a fost dus la audieri, unde a refuzat să facă declaraţii, iar DNA a decis reţinerea.

Surse judiciare au precizat pentru televiziunea Digi24 că au loc percheziţii la două locuințe ale lui Sorin Oprescu (locuința din comuna Ciolpani, județul Ilfov și apartamentul din zona Aviatorilor), precum și la Administraţia Cimitirelor, la Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia și la Primăria Bucureşti.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului Sorin Oprescu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 6 septembrie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG iPad. Cele mai bune oferte de săptămâna aceasta
Colecția de toamnă de la Nike a apărut. Produsele, disponibile pe eMAG
Se caută șoferi în Anglia pe salarii la care visează managerii în România: 4.900 de euro
Locuri de muncă în Austria. Personal pentru nave, bone, programatori, oameni în construcții și un super-farmacist

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.