Sondaj IMAS: PSD scade puternic și e depășit de PNL

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Uniunea Salvați România (USR) a prezentat un sondaj IMAS care arată că, în luna februarie, PNL a depășit în procente PSD, pentru prima dată după alegerile din decembrie 2016.

Potrivit sondajului, care a fost efectuat telefonic și are o marjă de eroare de +/- 3,1%, PNL are 29,4%, iar PSD are 28,6%. De asemenea, USR ar fi la 11,2%.

„Datele din februarie 2018 le confirmă pe cele din luna precedentă: USR crește. În decembrie revenisem la cota cu care am intrat în Parlament, iar datele pe ianuarie și februarie arată creșterea și un trend deja instalat: PSD pierde teren, USR și PNL cresc.

În februarie 2018 se produce efectul de foarfecă: PSD pierde poziția de lider al clasamentului partidelor: 28,6% PSD ¬ 29,4% PNL.

Încă în marja de eroare diferența, deci trebuie să vedem dacă trendul se confirmă în martie”, scrie deputatul USR Cristian Ghinea, în documentul în care realizează o analiză a sondajului lunar Romnibus, potrivit Hotnews.ro.

Volumul eșantionului a fost de 1.010 persoane cu drept de vot. Eșantionul a fost reprezentativ la nivel național.

Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), în perioada 3 – 10 ianuarie, pentru stiripesurse.ro, arăta că PSD ar fi votat de 42% dintre români, cu 3,5% mai puțin decât în decembrie 2016.

Sondajul era făcut după căderea Guvernului Mihai Tudose, la doar 6 luni după ce fostul premier Sorin Grindeanu fusese dat jos printr-o moțiune de cenzură depusă de PSD.

CURS, preluat de proprietarul site-ului stiripesurse, Iosif Buble, în decembrie 2017, mai arăta în sondajul realizat la începutul lunii ianuarie că liberalii s-ar afla la un procent de 27%, iar ALDE ar crește de la 6% la 9%. De asemenea, USR ar obține doar 5%, față de aproape 9% în 2016.

Sondajul mai preciza că PMP ar avea puțin peste pragul electoral de 5%, UDMR – 6%, România 100, platforma lui Dacian Cioloș – 2%, iar Pro România, partidul lui Victor Ponta – 2%.

La studiul CURS au participat 1.068 de respondenţi.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.