Sondaj. În ce politicieni au încredere românii. Rezultat supriză pentru Grindeanu

Pe primul loc în topul încrederii românilor în politicieni se află președintele Klaus Iohannis. 35,2% dintre respondenții sondajului IMAS, comandat de Realitatea TV, au spus că au „foarte multă” și „destul de multă” încredere în președintele țării.

Trebuie remarcat că Iohannis se află la același procent de încredere ca în urmă cu un an, însă sub nivelul înregistrat imediat după alegerile prezidențiale (67% în ianuarie 2015).

Pe locul doi se află premierul Sorin Grindeanu, cu o cotă de încredere de 33,9%, în timp ce șeful PSD, Liviu Dragnea, se află la 24,3%, cu aproximativ 7% mai puțin decât în luna ianuarie 2017.

În ceea ce privește preferințele pentru partidele politice, dacă duminica viitoare ar fi alegeri, PSD ar obține 41% din voturi, PNL – 25%, iar USR, ALDE, PMP sau UDMR ar lua sub 10%. Procentele obţinute de Partidul Social Democrat au rămas relativ constante pe tot parcursul anului 2016, scăderi reduse înregistrându-se după momentul februarie 2017, în timp ce PNL a revenit la nivelul înregistrat înainte de ultimele alegeri parlamentare, iar USR și-a păstrat scorul de la finele anului trecut.

În ceea ce privește direcția în care se îndreaptă România sub actualul guvern, 36,7% consideră că este bună. Aproape același procent a fost și în timpul guvernării Cioloș – 36,8%.

În ceea ce priveşte evaluarea subiectivă a nivelului de trai, seria de date aferentă primelor patru luni de guvernare ale principalelor Cabinete din 2001 până în prezent este caracterizată de un profil ce poate fi separat în două tendințe.

Astfel, dacă în perioada 2001-2010 evaluările românilor au fluctuat în intervalul 13%-25%, după 2015 procentul celor care se declarau mai degrabă mulţumiţi cu propriul nivel de trai a depășit 33%. În prezent, 44% dintre cei intervievaţi se declară destul de mulţumiţi sau foarte mulţumiţi cu nivelul actual de trai.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.