Sondaj. Câți șoferi s-au urcat beți la volan și câți vorbesc la telefon în timp ce conduc

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

60% dintre şoferii din România vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc şi nu folosesc handsfree-ul, iar aproape 1 din 5 şoferi a condus sub influenţă alcoolului cel puţin o dată, arată rezultatele unui sondaj realizat de de Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor, în cadrul campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră „Fii treaz la volan”.

Aceeași cercetare sociologică arată că aproape 40% trimit mesaje text atunci când conduc (21% – rar, când apar urgenţe, 13% – din când în când, 4% – aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul) şi aproape 20% au condus sub influenţa alcoolului cel puţin o dată.

De asemenea, peste 70% dintre pietoni traversează neregulamentar cel puţin ocazional, 77% dintre biciclişti nu folosesc niciun fel de echipament de protecţie atunci când circulă cu bicicletă, iar unul din cinci motociclişti se strecoară de cele mai multe ori printre maşini, în trafic, arată acelaşi sondaj.

Sondajul mai arată că oboseala la volan este printre factorii care pot creşte riscul unui accident rutier şi, deşi aceasta nu reprezintă neapărat un aspect discutat foarte des atunci când vine vorba de siguranţă rutieră, este un fenomen întâlnit pe șoselele din România.

54% dintre respondenţi au precizat că li se întâmplă rar să se simtă obosiţi atunci când conduc, însă 3% dintre ei se simt des obosiţi la volan. De asemenea, întrebaţi dacă au aţipit vreodată în timp ce conduceau, 8% au recunoscut că au păţit acest lucru.

11% poartă dintre bicicliști poartă doar cască, în timp ce doar 12% poartă atât cască de protecţie, cât şi genunchiere, cotiere şi alte elemente de siguranţă. De asemenea, 45% dintre participanţii la sondaj care merg pe bicicletă semnalizează cu mâna schimbarea direcţiei de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adopta deloc această practică.

Sondajul a fost făcut în perioada 21 august – 17 septembrie 2017 prin intermediul platformei www.treazlavolan.ro. Au participat 8.081 de respondenţi, majoritatea (76%) având între 18-25 de ani.

Din totalul respondenţilor, 76% au fost bărbaţi, iar 23% femei. De asemenea, 81% dintre participanţii la sondaj (6.574) sunt şoferi, 60% (4.816) au declarat că merg pe bicicletă.

FOTO: Pexels/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.