Sondă spațială care caută viață extraterestră, „lansată” de Zuckerberg și Hawking

FOTO: hawking.org.uk
FOTO: hawking.org.uk

„Dacă vrem să supravețuim ca specie, trebuie ca în cele din urmă să ne îndreptăm către stele”, e de părere omul de știință Stephen Hawking. Acesta, alături de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, și miliardarul Yuri Milner, susțin dezvoltarea unei sonde spațiale care să ajungă într-un alt sistem solar în descurs de o generație.

Sonda spațială, de dimensiunea unui cip de computer, care ar costa în jur de 100 de milioane de dolari, ar urma să călătorească pe o distanță mult mai mare decât orice alt sistem astronomic lansat până acum, potrivit Hotnews.ro.

„Astronomii cred că există o șansă rezonabilă ca o planetă asemănătoare cu Pământul să orbiteze una dintre stelele sistemului Alpha Centauri. Dar vor ști mai multe în următoarele două decenii cu ajutorul telescoapelor de la sol și a celor spațiale. Dezvoltările științifice din ultimele două decenii și viitorul o fac posibilă, în principiu, în decurs de o generație”, crede profesorul Stephen Hawking.

Acest proiect a fost propus de Breakthrough Foundation, întemeiată de antreprenorul rus Yuri Milner. Fundația finanțează inițiative de cercetare științifică ambițioase, pentru care guvernele nu au bani să le susțină.

Cel mai apropiat sistem solar se află la o distanță de 40 trilioane de kilometri, iar cu actuala tehnologie, o călătorie ar dura circa 30.000 de ani. Un grup de oameni de știință a ajuns la concluzia că poate fi creată o sondă de foarte mici dimensiuni care să ajungă în aproximativ 30 de ani.

Ar urma să fie lansate aproximativ o mie de micro-sonde. Fiecare va avea o velă solară și ar fi împinsă de lumină. Un laser gigant de pe Pământ ar da fiecărei sonde un impuls puternic și ar trimite-o în drumul său cu o viteză de circa 20% din viteza luminii.

„Povestea umană este a salturilor mari. În urmă cu 50 de ani, Yuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiu. Astăzi, ne pregătim pentru următorul mare pas – către stele”, a declarat antreprenorul rus Yuri Milner, potrivit Hotnews.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: