Softronic va produce cel mai modern tren din România

Softronic Hyperion FOTO: softronic.ro
Softronic Hyperion FOTO: softronic.ro

Compania Softronic din Craiova, singurul producător de trenuri electrice multiple și locomotive electrice din sud-estul Europei, va începe din vara aceasta să lucreze la Hyperion 3, o nouă ramă electrică. Potrivit Garanti Bank, finanțatorul proiectului cu 14 milioane de lei, Hyperion 3 este recomandat pentru transportul Regio, Interregio sau Intercity.

Hyperion are patru motoare asincrone de 430 kW, iar când este frânat recuperează energia și are astfel un consum pe jumătate față de unul clasic. Hyperion 3 poate ajunge la o viteză maximă de 160 km/h și include echipamente de ultimă oră, produse de companii precum ABB, Knorr Bremse, Lucchini, Voight sau Ultimate.

Clienții Softronic sunt CFR Călători, Magyar Magánvasút Ungaria, CER Ungaria, Deutsche Bahn Cargo România, Cargotrans, AWT Hungaria, LTE Austria și DB Cargo Ungaria.

Softronic a făcut o locomotivă rezistentă la temperaturi extreme

În urmă cu o săptămână, au apărut informații și despre o locomotivă Softronic rezistentă la temperaturi foarte scăzute. Transmontana 031, așa cum a fost denumită locomotiva, a fost creată pentru grupul suedez Green Cargo și poate circula la o temperatură de până la -50 de grade Celsius.

La primele două locomotive se lucrează din luna octombrie. Contractul este în valoare de 6 milioane de euro, iar locomotivele trebuie livrate până în vara aceasta. Locomotiva are o putere de tracțiune de până la 3.000 de tone, iar în condiții extreme, pe căi ferate dificile, cu pante mari, gheață, zăpadă sau multe frunze, poate tracta trenuri de 2.000 – 2.500 de tone.

Softronic a fost înființată în 1999 și este singurul producător de locomotive și rame electrice din România. În 2016 a avut o cifră de afaceri de 54,9 milioane de lei și un profit de 1,28 de milioane de lei.

Pe liniile din România, un tren Hyperion circulă pe ruta Craiova – București – Constanța.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.