Planta care aduce venituri de 28.000 de euro pe kilogram se cultivă acum și în România

șofran aurul roșu
Foto: Nick Perla (Flickr) / zoyachubby (Flickr)

Vincent de Busson, un belgian stabilit în România, cultivă cel mai scump condiment din lume: șofranul. Cunoscut și sub numele de „aurul roșu”, acest condiment este căutat în întreaga lume pentru aroma și culoarea pe care le dă mâncărurilor.

Vincent de Busson a comandat bulbii din Belgia, i-a aclimatizat cu succes, iar anul trecut a obținut prima producție.

„Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un alt motiv pentru care am ales cultura de șofran este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii. Prima cultură am testat-o pe o suprafață de 200 de metri pătrați. Astăzi am ajuns la 4.000 de metri pătrați”, a explicat el pentru postul de televiziune Digi24.

Vincent de Busson vinde condimentul atât în România, cât și în Belgia: 110 lei este prețul de comercializare în țară, iar în străinătate este de 28 de euro.

Prin urmare, un kilogram de șofran ajunge să coste până la 28.000 de euro. Însă pentru a obține astfel de cantități este nevoie de foarte multă muncă. 40 de grame de șofran necesită o recoltare de la 6.000 – 8.000 de flori de șofran.

De asemenea, investiția inițială este și ea considerabilă: pentru primii bulbi Vincent de Busson a plătit 17.000 de euro.

La ora actuală, în România există mai mulți producători de șofran. Spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustuchin din județul Gorj, iar în primul an a recoltat de aici 200 de grame de șofran.

Originar din Asia de Sud-Vest, șofranul este considerat o adevărată delicatesă, fiind folosit în bucătăria spaniolă, italiană sau indiană.

În prezent, culturile de șofran s-au răspândit în multe părți din lume (Asia, Eurasia, Europa, America de Nord, Africa de Nord sau Oceania). Statul-campion la producția de șofran este Iranul: acesta realizează aproximativ 90% din producția de șofran la nivel mondial.

În funcție de orginea sa, șofranul se vinde la prețuri cuprinse între 6.000 și 35.000 de euro pe kilogram.

șofran aurul roșu
Foto: Thor (Wikimedia Commons)
șofran aurul roșu
Șofran din Iran. Foto: Rainer Zenz (Wikimedia Commons)
șofran aurul roșu
Foto: Nick Perla (Flickr)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.