FOTO: William Greene/Flickr (creative commons)

Anul trecut, comuna sibiană Vurpăr a devenit prima localitate din România în care aproape 100% din produse sunt eco. Oile crescute aici mănâncă iarbă de pe pășuni nepoluate sau furaje din semințe cu certificat ecologic, care nu au fost supuse niciunui tratament chimic.

Sătenii din Vurpăr s-au înscris într-o asociație și au făcut cerere pentru a primi certificat ecologic după ce s-au inspirat de la niște manageri germani care au venit în comună. Asociaţia are 12.000 de ovine înregistrate în agricultură ecologică şi anual vinde peste 400.000 de litri de lapte. Vor să-și facă chiar și o fabrică prin care să proceseze laptele.

Al doilea sat ecologic din România va fi Sita Buzăului. Fermierii au început, împreună cu autoritățile locale, un proiect încă din 2013 prin care tot ce se produce să fie declarat ecologic, potrivit Digi24.

Anul viitor, în Sita Buzăului va fi construit un complex pentru procesarea produselor eco și mai multe depozite speciale.

„Aici o să se colecteze viței de la membrii asociației, o să stea în carantină câteva zile, apoi o să plece la export. Asociația a mai construit un centru de colectare lapte, care funționează de la începutul anului, a mai construit un depozit de cereale”, a declarat Ștefan Papară, tehnician la Asociația Crescătorilor de Bovine, pentru Digi24.

În cooperativă sunt 300 de fermieri, iar 80 au primit deja certificate de producători eco sau sunt în curs de acreditare. Valoarea investiției se ridică la 800.000 de euro, iar banii vor veni din fondurile cooperativei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG electrocasnice. TOP oferte la frigidere, mașini de spălat, aragaze
Reduceri eMAG televizoare. Cele mai atractive oferte de zilele acestea
Locuri de muncă în agricultură în Marea Britanie și în România. Se caută necalificați, tehnicieni, manageri
Locuri de muncă în străinătate pentru șoferii din România. Anunțuri urgente!

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.