Povestea țării care a interzis guma de mestecat

gumă de mestecat
Guma de mestecat nu este văzută cu ochi buni în Singapore. Foto: Lusheeta via Wikimedia Commons

Lee Kuan Yew, care a murit la începutul săptămânii la vârsta de 91 de ani, este cunoscut drept omul care a transformat Singapore dintr-un mic port într-un important centru al comerțului mondial. Însă omul de stat care insista și pe curățenie și pe un comportament decent a ajuns, într-un fel, personificarea interdicției de a mesteca gumă, existentă în Singapore de mai multe decenii, relatează BBC.

Interdicția de a mesteca gumă a fost introdusă în anul 1992 și a rămas unul dintre cele mai cunoscute aspecte ale vieții cotidiene din Singapore, alături de legile împotriva aruncării gunoiului în spațiul public, împotriva desenării de graffiti, împotriva traversării prin locuri nepermise, împotriva scuipatului, a „eliminării de mucus din nas” și a urinării altundeva decât într-o toaletă (dacă este vorba de o toaletă publică, cel care a folosit-o este obligat prin lege să tragă apa).

Când a devenit o țară independentă în anul 1965, Singapore era un stat mic, fără prea multe resurse, așa că Lee Kuan Yew, primul premier al statului, a conceput un plan salvator: voia să transforme orașul-stat într-o „oază a dezvoltării într-o regiune din lumea a treia”.

Nu după mult timp, Singapore depășea alte state dezvoltate din lume în privința curățeniei și a sistemului de transport. Educat la Cambridge, Lee voia ca totul să fie perfect, mai notează BBC.

„De-a lungul multor ani în care am vizitat Singapore și eu am rumegat puzzle-ul gumei de mestecat, dar am ajuns să înțeleg faptul că tendința de a lipi resturi de gumă peste tot era văzută de autorități drept un atac palpabil la ambiția statului Singapore de a fi perfect. Pentru Lee Kuan Yew și echipa sa, acest obicei considerat dezgustător, foarte răspândit în trecut, era un inamic palpabil al progresului”, a arătat scriitorul american Tom Plate în cartea sa „Uriașii Asiei: Conversații cu Lee Kuan Yew”.

„Dacă nu poți să gândești fără să mesteci, încearcă o banană”

Așa că soluția găsită a fost interzicerea gumei de mestecat. Când interdicția a fost implementată, Lee fusese premier timp de 31 de ani și devenise „ministru senior”, o funcție importantă în Singapore.

lee kwan yew
Lee Kwan Yew. Foto: Robert D. Ward via Wikimedia Commons

„Ni s-a spus statul-dădacă. Însă rezultatul este că astăzi ne comportăm mai frumos și trăim într-un loc mai agreabil decât în urmă cu 30 de ani”, a povestit Lee într-un interviu BBC pentru Peter Day din anul 2000. La acea vreme, Lee dorea ca Singapore să experimenteze „un val de creativitate în afaceri”, iar cel care îi lua interviul a sugerat că guma de mestecat lipită de pavaj ar putea să fie un semn al acelui mult dorit spirit creativ.

Lee nu a fost de acord: „Să pui gumă de mestecat pe ușile noastre de la metrou care apoi nu se mai deschid nu mi se pare ceva creativ. Eu numesc asta a produce pagube. Dacă nu poți să gândești fără să mesteci, încearcă o banană”.

Lee simțea că există o soluție publică pentru orice problemă, mai spune Plate: „Lee era ceea ce eu numesc un pragmatic utopic. Se trezea dimineața și își spunea: <Cum pot să îmbunătățesc astăzi lucrurile?>”.

În prezent, guma nu este interzisă total în Singapore. O persoană are voie să introducă în țară cantități mici de gumă pentru uz personal, iar din anul 2004 farmaciștii și dentiștii au voie să vândă gumă terapeutică acelor clienți cărora le-a fost prescrisă o rețetă. Însă cel care ar scuipa pe jos în Singapore o gumă de mestecat ar avea de suportat o amendă usturătoare.

gumă de mestecat
Gumă de mestecat pe un troturar din Reykjavík, Islanda. Foto: Jóhann Heiðar Árnason via Wikimedia Commons

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Moartea unui conducător adevărat. Cine a fost Lee Kuan Yew
Mărturia fostei iubite a copilotului: “Plănuia ceva ce va rămâne în memoria tuturor”
Comuna din România cu transport în comun

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.