Simptome gripă. Care sunt primele semne că te-ai îmbolnăvit

FOTO: Mojpe/Pixabay.com
FOTO: Mojpe/Pixabay.com

O femeie în vârstă de 63 de ani a murit la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad, din cauza unor complicații cauzate de gripa sezonieră. Medicii au spus că femeia s-a tratat singură la domiciliu și a ajuns la spital cu probleme respiratorii grave. Medicii spun că atunci când apar primele simptome gripă, pacienții să se prezinte de urgență la doctorii de familie.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că 21 persoane au murit, până acum, din cauza virusului gripal. Înaintea decesului de la Arad, un bărbat în vârstă de 78 de ani a murit la Spitalul „Marius Nasta” din București, săptămâna trecută.

Tot săptămâna trecută, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că deocamdată nu este vorba despre o epidemie de gripă în România.

„În acest moment nu putem spune că în România avem o epidemie de gripă, avem o circulaţie mai intensă a virusului gripal şi se încadrează în limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. (…) Avem în acest moment 16 persoane care au murit din cauza virusului gripal. Anul trecut, în această perioadă, am avut 21 de persoane”, a precizat Pintea, într-o conferinţă de presă.

Simptome gripă. Care sunt semnele, cum se tratează

Gripa este o boală infecțioasă contagioasă, produsă de virusul gripal, care este de mai multe tipuri, notate cu A și B. Care sunt primele simtpome gripă? Gripa poate debuta cu nas înfundat sau secreții apoase. De asemenea, mai apar dureri de gât, dureri de cap și creșterea ușoară a temperaturii.

Poate apărea apoi și dureri musculare, o stare generală de slăbiciune a corpului, răgușeală până la pierderea totală a vocii, tuse frecventă, uscată, lipsa poftei de mâncare, grețuri și vărsături.

Gripa nu trebuie confundată cu virozele respiratorii, care sunt afecțiuni produse de alte virusuri și au o evoluția mai ușoară. De obicei, formele de gripă comune se tratează la domiciliu. Se recomandă repaus la pat și paracetamol. Nu se administrează aspirină, pentru că poate favoriza apariția unor complicații. De asemenea, antibioticele nu se recomandă decât în caz de suprainfecții bacteriene.

Însă, cel mai important este ca la primele simptome gripă să mergeți la medic, pentru o evaluare.

Simptome gripă. Epidemia care a făcut milioane de victime

În noiembrie 1918 este încheiat un armistițiu care pune capăt Primului Război Mondial. În aceste confruntări au murit în jur de 10 milioane de oameni. Însă începe un alt dezastru. Un tip de gripă, care a rămas în istorie denumită „gripa spaniolă” începe să ia tot mai multe vieți. Lucrurile scapă de sub control, pentru că nu exista un tratament, și potrivit unor calcule au pierit în întreaga lume, până spre sfârșitul anului 1919, peste 50 de milioane de oameni.

În Statele Unite, aproape 28% din populație a suferit gripa și 500-675 mii au murit. În Marea Britanie au murit 200.000, în Franța peste 400.000. Spania a fost una dintre țările cele mai afectate, cu 8 milioane de infectați și aproximativ 300.000 morti. Există ipoteze că virusul de atunci ar fi asemănător cu cel care duce la apariției gripei aviare.

FOTO: Mojpe/Pixabay.com