Simona Halep, eșec în finala la Roland Garros. Românca a așteptat în zadar greșelile tinerei Ostapenko

Simona Halep a pierdut finala de la Roland Garros, ratând primul titlu de Grand Slam din carieră, cât și șansa de a urca pe primul loc în clasamentul mondial.

Sub un soare puternic, Simona Halep a făcut un meci bun pe zgura pariziană, însă nu a fost de ajuns pentru a o răpune și pe suprinzătoarea Jelena Ostapenko (locul 47 în lume), letona impunându-se în trei seturi spectaculoase, scor 4-6, 6-4, 6-3.

Dacă ar fi câștigat, Simona Halep ar fi devenit liderul ierarhiei mondială WTA. Va fi, însă, foarte aproape de primul loc, ocupat încă de Angelique Kerber (Germania), campioana de la Australian Open.

Tânăra Ostapenko a avut nevoie de doar două minute și patru puncte pentru a reuși primul break al meciului. Letona de doar 20 de ani a lovit cu încrederea unei mari speranțe a tenisului mondial, însă Simona s-a adaptat imediat condițiilor de joc și a reușit rebreak-ul.

Halep, care câștigase 18 din cele 20 de meciuri jucate pe zgură în acest sezon, a trecut pentru prima oară la conducerea scorului printr-un game ”alb” pe propriul serviciu. Debutul primului set a fost un adevărat carusel. Ostapenko a condus cu 3-2, înainte ca Halep să revină la ”timonă”: 4-3!

După alte două game-uri încinse, Simona a reușit să se mențină la conducerea scorului, 5-4, iar pumnii strânși ai antrenorului Darren Cahill au evidențiat, dacă mai era nevoie, importanța punctelor câștigate de româncă.

Halep a preferat să aștepte erorile ofensivei Ostapenko, a arătat maturitate în joc, iar pașii greșiți făcuți în finala cu Maria Șarapova, din urmă cu trei ani, au fost evitați în primul set, pe care constănțeanca l-a câștigat cu 6-4, după aproape 40 de minute de tenis inteligent. Simona Halep a făcut doar două erori neforțate, față de 23 ale letonei.

Simona a revenit de la 0-40 în game-ul de debut al manșei secunde. Ostapenko și-a pierdut apoi serviciul, arătând și primele semne de frustrare. Părea să fie începutul sfârșitului pentru tânăra din Letonia, copleșită parcă de importanța momentului, cu toate că, în drumul ei spre finala de la Roland Garros, a învins campioane precum Caroline Wozniacki, Monica Puig sau Samantha Stosur.

Ostapenko a reușit, însă, o spectaculoasă ”revoluție” pe tabela de marcaj. A salvat două mingi de break la 0-3, înainte de a lega patru game-uri consecutive, într-o demonstrație splendidă de tenis curajos, fără teamă și presiune. Letona i-a oferit româncei o șansă de a reveni în set, oferind-ui Simonei un break prin multiple erori neforțate (4-4), dar Halep nu a putut face față bombardamentului ce a urmat și a cedat cu 4-6.

În ”decisiv”, Halep a fost mai ofensivă în primele game-uri, după ce tactica de așteptare a fost demontată de Ostapenko în manșa secundă, când românca a petrecut doar 1% din timpul de joc în fața liniei de fund.

Simona s-a desprins la 3-1, însă letona a revenit în forță, a egalat la trei, iar apoi a preluat conducerea cu o minge extrem de norocoasă. Letona s-a desprins apoi la 5-3 și a câștigat trofeul, primul din carieră, la prima minge de meci.

Ostapenko este prima jucătoare care nu este cotată printre favorite care cucerește titlul de la Roland Garros din 1979. Tânăra de 20 de ani este cu 2,1 milioane de euro mai bogată, în timp ce Simona va trebui să fie mulțimită cu un cec de 1 milion de euro.