Simona Halep, pe primul loc! Este prima jucătoare din România care devine lider al tenisului mondial

Simona Halep a devenit cea de-a 25-a jucătoare din istorie și prima din România care urcă pe primul loc în clasamentul mondial al tensiului feminin.

”Cuvintele nu pot descrie ce simt acum. Este cea mai mare performanță din cariera mea. E uimitor să fiu numărul 1. Aș vrea să mulțumesc Chinei. Aici am bătut-o pentru prima oară și pe Maria Șarapova. Nu voi uita niciodată această zi”, a spus Simona Halep după meci.

Simona Halep a învins-o astăzi pe letona Jelena Ostapenko, adolescenta care i-a suflat titlul la Roland Garros, cu scorul de 6-2, 6-4, și s-a calificat în finala turneului WTA de la Beijing.

Turneul din capitala Chinei i-a oferit Simonei Halep oportunitățile perfecte pentru a demonstra ceea ce chiar și unii dintre fanii săi uitaseră: că este o jucătoare de clasă. Românca în vârstă de 26 de ani nu a făcut un sezon grozav în 2017, însă a strălucit în ultimele meciuri jucate la Beijing.

După ce a zdrobit-o pe marea sa rivală, rusoaica Maria Șarapova (6-2, 6-2), pentru prima oară în carieră, a urmat o nouă revanșă, ieri, în sferturile de finală, în fața Dariei Kasatkina (6-2, 6-1), care îi administrase o corecție identică în urmă cu doar o săptămână, tot în China, la Wuhan.

Astăzi, Simona Halep a profitat de o nouă ocazie de aur de a răzbuna eșecurile unui sezon agitat, printr-o victorie în fața letonei în vârstă de 20 de ani, Jelena Ostapenko. Constănțeanca a dat uitării finala de coșmar de la Roland Garros și s-a impus cu un rezultat clar, după un meci aproape perfect. Românca nu i-a dat nicio șansă adversarei în primul set, iar în al doilea a avut mici emoții, înainte de a încheia cu stil partida.

A fost prima semifinală pe care constănțeanca a jucat-o la puternicul turneu de la Beijing, care pune la bătaie premii de peste 6 milioane de dolari.

”Este o mare jucătoare”, spunea și tânăra Jelena Ostapenko despre Simona Halep înainte de meci.

Românca va urca, în sfârșit, pe primul loc în ierarhia WTA, după ce, în acest an, a mai fost de trei ori la un succes distanță de poziția de lider mondial.

În finala de la Beijing, mâine, Simona Halep se va duela cu Caroline Garcia, din Franța, care a trecut în semifinale de cehoaica Petra Kvitova, scor 6-3, 7-5. Caroline Garcia este la a doua finală consecutivă în China, după cea câștigată în urmă cu o săptămână, la Wuhan.

Românca s-a impus în precedentele două dueluri cu Garcia, ultima oară în Canada, în acest an.

Simona Halep – Jelena Ostapenko 6-2, 6-4

Victorie! Simona Halep este lider mondial! 6-2, 6-4!

Break Halep! Extraordinar. Ostapenko face o dublă greșeală la o minge de break a Simonei, care va servi pentru meci, pentru calificarea în prima finală din carieră la Beijing și pentru numărul 1 mondial. 6-2, 5-4!

Simona revine în meci. Românca pare să fi depășit momentul dificil și o egalează pe tânăra letonă, care era tot mai încrezătoare. 6-2, 4-4!

Opt puncte consecutive câștigate de Ostapenko. Letona revine la conducerea manșei secunde, în timp ce Simona Halep nu își regăsește ritmul. 6-2, 3-4!

Jelena Ostapenko nu se dă, însă, bătută. După o oră de joc, letona câștigă pentru prima oară pe serviciul româncei și egalează scorul în setul al doilea: 6-2, 3-3!

Break! Break! Break! Simona Halep o învinge pe Jelena Ostapenko din nou pe serviciul acesteia, dar pentru prima oară în setul secund. Letona pare complet demoralizată. Românca este foarte aproape de a-și împlini un mare obiectiv. 6-2, 3-2!

Simona egalează rapid. Până acum, letona nu a avut nicio șansă de break. Halep arată că serviciul nu pare să mai fie o problemă pentru jocul ei. 6-2, 2-2!

Jucătoarea din Letonia, care va urca pe locul 7 în lume, este faimoasă pentru revenirile sale. La fel ca în finala de la Roland Garros, pe care a câștigat-o după ce Simona s-a impus în primul set, letona a reușit să revină cu succes în jumătate din partidele în care a fost condusă cu un set. Ostapenko încearcă din răsputeri să apere aceste statistici extraordinare și astăzi. A mai câștigat un game pe propriul serviciu: 6-2, 1-2!

Simona răspunde cu un game excelent pe propriul serviciu, care o aduce pe picior de egalitate cu Ostapenko: 6-2, 1-1!

Ostapenko începe mai bine setul secund, apărându-și cu succes serviciul. Simona a făcut câteva greșeli în acest game, în timp ce letona a lovit perfect. 6-2, 0-1!

Simona încheie rapid socotelile cu letona în primul set, câștigând ultimul game, al fel cum a făcut-o și în primul, la zero. După doar 38 de minute de joc, românca este la un set distanță de o perfromanță ultuitoare, să fie pe primul loc în clasamentul mondial. Simona a câștigat ultimele 11 meciuri în care a câștigat primul set. 6-2!

Ostapenko a anulat două mingi de break ale Simonei, prin două lovituri câștigătoare care au șters tușa. Halep a greșit apoi în două situații care i-ar fi putut aduce al doilea break al partidei. În cele din urmă, letona a fost cea care a greșit, iar românca este foarte aproape de a-și adjudeca primul set. A fost cel mai lung game de până acum, cu multe schimburi de mingi pe muchie de cuțit. 5-2!

Jelena Ostapenko forțează tot mai mult pe serviciul Simonei. Letona a strâns deja 8 lovituri câștigătoare, dar este în deficit, cu 12 erori neforțate. Halep reface diferența de două lungimi, după un game lung, fără mingi de break, însă. 4-2!

Ostapenko lovește tot mai tare și reduce din nou din handicap. Diferența este din nou de un singur game, însă Halep are avantajul break-ului din debutul meciului. 3-2!

Simona rezistă pe propriul serviciu, în ciuda unui bombardament susținut al letonei. Ambele jucătoare practică un tenis de înaltă calitate, iar schimburile de mingi sunt foarte spectaculoase: 3-1!

Jelena Ostapenko, jucătoare care iubește riscul, schimbă tabela de marcaj în favoarea sa, cu un game bun pe propriul serviciu. Chiar și așa, Simona Halep pare foarte concentrată. 2-1!

Simona se descurcă excelent și de la linia de serviciu. A reușit deja primul as al meciului. După un nou game cu câteva puncte gratuite, venite în urma unor erori neforțate ale letonei, românca se desprinde la 2-0!

Ca din pușcă! Simona Halep câștigă primul game la zero, pe serviciul letonei, care pare ezitantă în lovituri. Ostapenko a făcut câteva greșeli, dar, mai important, Simona n-a făcut niciuna. 1-0!