Simona Halep este în finală la Roland Garros. Se va lupta pentru trofeu cu o jucătoare care n-a câștigat niciun turneu în carieră

Simona Halep s-a calificat în finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după o nouă victorie splendidă, de această dată în fața Karolinei Pliskova.

Românca în vârstă de 25 de ani, a treia favorită pe zgura de la Paris, a învins-o pe jucătoarea din Cehia, cotată cu a doua șansă la victoria finală, cu scorul de 6-4, 3-6, 6-3, după o partidă strânsă.

După emoțiile din sferturile de finală, când a revenit incredibil, de la un set și 1-5 la în urma ucrainencei Elina Svitolina, în semifinale, Simona Halep a făcut un meci mult mai echilibrat. Constănțeanca a reușit să anuleze handicapul de înălțime, de 14 centimetri, printr-un joc foarte precis și inteligent.

Diferența în primul set s-a făcut în game-ul al treilea, când Simona a reușit un break solitar. Pliskova i-a amenințat doar o dată serviciul româncei în prima ”repriză” a duelului, însă Halep a lovit excelent sub presiune. Simona s-a impus cu 6-4, după trei sferturi de oră în care a greșit foarte puțin.

Și manșa secundă a fost decisă tot de un singur break, realizat de Karolina în game-ul al șaselea. Halep a avut șansa să revină în set imediat, însă a irosit trei șanse bune. Cehoaica în vârstă de 25 de ani, care țintea a doua finală de Grand Slam din carieră, după cea de la US Open 2016, și-a apărat serviciul cu înverșunare și a câștigat setul cu 6-3.

În ”decisiv”, Simona a reușit un break rapid, iar apoi a salvat două mingi de re-break, cu ajutorul unor execuții de mare clasă. Românca și-a pierdut și ea serviciul, însă și-a refăcut imediat avantajul. Cu toate că Pliskova a dominat la capitolul lovituri câștigătoare (7 ași, Halep nu a reușit niciunul), românca s-a apărat magistral și a obținut victoria după puțin peste două ore de tenis pe muchie de cuțit.

”E un sentiment uimitor. A fost foarte greu să joc împotriva Karolinei. Este grozav să fiu din nou în finală. Va fi un meci tare”, a spus Simona Halep după victoria din semifinale.

Va fi a doua finală la Roland Garros pentru Simona Halep, după cea pierdută în urmă cu trei ani în fața Mariei Șarapova. Românca are în palmares 15 titluri WTA, însă niciunul de Grand Slam.

În cealaltă semifinală, letona Jelena Ostapenko a reușit să o învingă pe elvețianca Timea Bacszinsky, cu scorul de 7-6 (4), 3-6, 6-3. Ostapenko este prima jucătoare necotată printre favorite care ajunge în finala turneului de Grand Slam de la Paris în ultimii 34 de ani.

Ostapenko (locul 50 mondial) nu a câștigat niciun titlu WTA în carieră. Ultimul jucător care a reușit să ridice primul trofeu chiar la Roland Garros a fost brazilianul Gustavo Kuerten, în 8 iunie 1997, care este chiar ziua în care s-a născut jucătoarea din Letonia.

Jucătoarea din Riga are un stil de joc agresiv, cu lovituri lungi și riscante. Jelena Ostapenko practică un tenis curajos, care i-a adus victorii surprinzătoare în acest an la Roland Garros, în fața unor jucătoare precum Caroline Wozniacki (fost lider WTA), Samantha Stosur (fostă campioană de Grand Slam) sau Monica Puig (campioana olimpică în exercițiu).

Letona a mai jucat trei finale în carieră, toate pierdute, la Quebec, în 2015, cu Annika Beck, la Doha, în 2016, cu Carla Suarez Navarro, și la Charleston, cu Daria Kasatkina.

Finala de la Roland Garros, care va avea loc sâmbătă, va fi primul duel dintre Simona Halep și Jelena Ostapenko.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.