Simona Halep aduce cupa acasă! Cum și-au prezentat trofeele de Grand Slam alți campioni din Estul Europei

Novak Djokovici a fost primit de peste o sută de mii de oameni la Belgrad, după victoria de la Wimbledon, în 2011. Foto: Telegraph / Youtube

Primăria Capitalei a anunțat că va deschide Arena Națională pentru ca Simona Halep să le poată arăta românilor primul trofeu de Grand Slam cucerit la simplu de o jucătoare de tenis din România în ultimii 40 de ani.

Evenimentul are loc astăzi, la ora 20:00, la Arena Națională. Românii pot lua loc în tribunele celui mai mare stadion din țară. Inițial, Primăria Capitalei anunțase că Simona Halep, numărul 1 mondial, își va prezenta trofeul în fața arenei, pe scări, însă instituția condusă de Gabriela Firea s-a râzgândit, între timp.

Simona Halep (26 de ani) a câștigat turneul de la Roland Garros, învingând-o în finală pe americanca Sloane Stephens. Performanța are un singur precedent în istoria sportului românesc: Virginia Ruzici, în 1978, campioană tot pe zgura de la Paris.

Accesul publicului este gratuit și se face începând cu ora 16:00. Pentru a citi mai multe despre epopeea unei ceremonii firești în orice țară din lume, mai puțin în România, intrați aici.

Prezentarea trofeelor de Grand Slam este o tradiție în special în Estul Europei, mai ales că marile competiții au fost, de cele mai multe ori, dominate de ”occidentali”.

Ivanisevici și Djokovici, primiți acasă ca eroi naționali

În 2001, croatul Goran Ivanisevici a reușit un succes miraculos la Wimbledon. El rămâne singurul jucător care a câștigat turneul de simplu pe iarba londoneză după ce a primit un wildcard din partea organizatorilor. Când a cucerit trofeul, Ivanisevici – care mai pierduse trei finale la Wimbledon – era pe locul 125 în lume.

Ivanisevici a fost primit ca un erou în orașul său natal, Split. Peste 150.000 de oameni l-au primit în portul orașului, cu o paradă navală și atificii. Goran Ivanisevici s-a bucurat ca un copil alături de conaționalii săi, dezbrăcându-se și sărind în apa mării.

Sârbul Novak Djokovici a fost și el primit acasă, la Belgrad, într-o atmosferă impresionantă. Zeci de mii de oameni au venit să îl vadă în 2011 pe campionul de la Wimbledon, care îl învinsese pe campionul în exercițiu, Rafael Nadal. ”Nole” avea să mai câștige trofeul de încă două ori, în 2014 și 2015, iar sârbii i-au oferit mereu o primire demnă de un erou național.

”Vă sunt mereu îndatorat pentru această seară pentru că ați reușit să o transformați în cea mai mare zi din viața mea”, a spus Djokovici în fața compatrioților săi.

Croatul Marin Cilici, care s-a impus la US Open, în 2014, a fost primit de 30.000 de fani în orașul său natal Medugorje.

”A fost un moment foarte emoționant. Am plâns. Erau mulți oameni care plângeau de bucurie. Marin a adus puțină bucurie pentru toată lumea. Este nevoie de bucurie în viață”, spunea tatăl lui Cilici, Zdrenko.