Semnal de alarmă! 20 de kilometri dintr-un râu românesc vor dispărea peste noapte

Un râu din România va deveni un pârâu pe o porțiune de 20 de kilometri dintr-un parc național.

Două hidrocentrale care urmează să fie construite în Defileul Jiului riscă să schimbe radical peisajul din zonă.

În termeni simpli, pe o porțiune de 20 de kilometri, râul va fi de zece ori mai mic decât în prezent.

„Jiul urmează să fie deviat spre galeria de aducţiune chiar la intrarea în parcul naţional şi eliberat abia după zeci de kilometri, chiar la ieşirea din acest parc. O situaţie absolut invers decât ar permite legislaţia. Din râul tumultuos de munte, cu un debit mediu multianual de aproape 20 m3/s la intrarea în defileu, se prevede să rămână un debit de servitute de doar 2,7 m3/s. Va fi înlocuit cu un pârâu, iar Jiul va fi deviat prin galeria de aducţiune.

Fără Jiu nu mai are sens să vorbim de Defileul Jiului. Şi nu va fi vorba doar de moartea subită a populaţiilor speciilor acvatice şi de degradarea imediată a ecosistemelor adiacente (de la microorganisme până la zecile de vidre, care vor muri de inaniţie, totul va fi afectat). Într-o zonă a Europei cu climă continental excesivă, dacă seci un râu mare, pe o vale îngustă, influenţezi microclimatul şi implicit pădurea de pe versanţi, plus impactul prin intermediul circulaţiei nutrienţilor”, spune biologul clujean Călin Dejeu, citat de adevarul.ro.

Defileul Jiului. Foto: Classic Bucharest / Flickr
Defileul Jiului. Foto: Classic Bucharest / Flickr

Biologul clujean a trimis o scrisoare deschisă lui Remus Borza, administrator judiciar la Hidroelectrica S.A., Graţielei Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor și lui Andrei Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Dejeu nu înţelege de ce e nevoie de încă două hidrocentrale când în România se înregistrează supraproducţie de energie: „Şi toată această crimă de mediu şi sabotare a turismului pentru ce?? Pentru câţiva MW/h, în condiţiile în care avem surplus de energie electrică, nu avem cui să o mai exportăm (pentru că nu există cerere în plus la statele vecine) şi avem un consum intern în continuă scădere?! De ce nu se cheltuie banii pentru retehnologizarea hidrocentralelor existente, la care impactul de mediu s-a produs deja demult? S-ar creşte producţia fără noi distrugeri“.

Recomandările editorilor GreatNews:

Pas important pentru protecția femeilor din România
Un spectaculos Muzeu al Satului ar putea apărea într-un mare oraș din țară
Metoda mai puțin obișnuită prin care un medic îi ajută pe alcoolicii români să scape de viciu
Revoluția Prețurilor la eMAG. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.