Sebastian Papaiani a murit. Avea grave probleme de sănătate

Sebastian Papaiani a murit în această dimineață. Actorul, în vârstă de 80 de ani, a fost internat de urgență în luna mai, la secția de neurologie a Spitalului Universitar din Capitală, după ce a suferit un accident vascular. Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Pitești.

Tatăl său, Alecu Papaiani, era de origine greacă, Papayannis fiind proprietarul unei curţi, undeva în mărginimea Piteştiului în care erau apartamente de două cămăruţe, închiriate de coşari, geambaşi, lustragii. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţii lui.

La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl determină să treacă peste multe obstacole şi să devină actor. A terminat studiile Institutului de Teatru și Cinematografie din București în 1960.

În cinematografie și-a făcut debutul în 1961, în filmul „Purgatoriul nr. 5”. Rolul care l-a făcut cunoscut a fost cel din Păcală, regizat de Geo Saizescu, în 1974.

Actorul a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler. În anul 2011, Sebastian Papaiani a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală. „Împart bucuria şi emoţia cu dumneavoastră. Fără public nu se face nici teatru, nici film”, a spus Papaiani, înainte să dezvelească steaua care i-a fost acordată pe Aleea Celebrităţilor.

A jucat și la teatrul Odeon din Capitală în piese precum „Astă seară se joacă fără piesă” (Luigi Pirandello), în regia lui Alexa Visarion, „Domnișoara Nastasia” de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, „Livada cu vișini” de Cehov, regia Sorin Militaru, „Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, regia Sanda Manu. Au urmat filme precum „B.D.”, „Astă seară dansăm în familie”, „Toamna bobocilor” sau „Toate pânzele sus”.

„Un surâs în plină vară” (1963, regia Geo Saizescu; premiat la Mamaia, în 1964), „Diminețile unui băiat cuminte” (1966, regia Andrei Blaier), „Balul de sâmbătă seara” (1967, regia Geo Saizescu), „Ciprian Porumbescu” (regia Gheorghe Vitanidis, 1972), „Cu mâinile curate” (1972), „Ultimul cartuș” (1973), în regia lui Sergiu Nicolaescu, „Ștefan cel Mare-Vaslui 1475” și „Frații Jderi” (regia Mircea Drăgan, 1974), „Roșcovanul” (regia Francisc Munteanu, 1976), „Eu, tu și Ovidiu” (1977, regia Geo Saizescu), „Iarna bobocilor” (1977, regia Mircea Moldovan), „Războiul de independență” (1977, serial TV, regia Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis), „Nea Marin Miliardar” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Ultima noapte de dragoste” (1979, regia Sergiu Nicolaescu), „Șantaj” (1980, regia Geo Saizescu), „Secretul lui Bahus” (1983, regia Geo Saizescu), „Ringul” (1983, regia Sergiu Nicolaescu), „Racolarea” (1985, regia George Cornea), „Liceenii” (1986, regia Nicolae Corjos), „Bani de dus, bani de-ntors” (regia Al. Tocilescu, 2005).