Facturi mai mari la energia electrică

Se scumpește energia electrică

Consumatorii casnici care nu şi-au schimbat furnizorul de energie electrică vor plăti, începând de la 1 ianuarie 2015, facturi mai mari la curent.

Preţul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat va creşte cu 0,26%, din cauza  majorării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora, după cum au explicat reprezentanții Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Impactul tarifelor aprobate (…), începând cu 1 ianuarie 2015, va duce la o creştere de 0,26%, sub cea estimată iniţial, a preţului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate faţă de cele realizate în semestrul al doilea din 2014” , se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit Autorității de Reglementare, motivul pentru această majorare este creşterea valorii componentelor de preţ ale tarifelor reglementate şi reducerea valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzător cotei reglementate de energie electrică.

De asemenea, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat noi valori ale componentei de piaţă concurenţială (CPC) pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2015, care va creşte în medie pe ţară cu 0,46%.
Valoarea CPC variază între 0,2 lei şi 0,4 lei/kWh, în funcţie de furnizorul de electricitate. Consumul mediu de electricitate al unei familii este de circa 200 kWh pe lună, relatează mediafax.ro.

CPC a fost introdus în facturile consumatorilor la jumătatea anului 2013 şi se aplică pentru pentru cantitatea de electricitate cumpărată de pe piaţa liberă.

Scumpirea vine în contextul în care România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţională să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.