Se schimbă banii. Cât timp vor circula în paralel vechile bancnote

Iată cum arată noua stemă a României
Iată cum arată noua stemă a României

După ce a fost modificată stema României, iar pe capul acvilei a apărut o coroană, Banca Națională a luat decizia să modifice toate bancnotele și monedele.

Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor și monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum și elementele de siguranță vor rămâne neschimbate.

Bancnotele și monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulație în mod eșalonat.

Reprezentanții Băncii Naționale spun că banii vechi vor fi scoși periodic din circulație și înlocuiți cu noii bani cu stema schimbată.

Potrivit unui exemplu dat de jurnaliștii de la Economica.net, ultima schimbare de bancnotă a fost realizată în 2008. Pe lentila bancnotei de 10 lei a apărut un semn grafic suplimentar pentru un plus de siguranţă.

În cazul acestei bancnote, decizia a fost luată în 2005, implementată prima dată în 2008, iar la ora actuală încă există bancnote de 10 lei vechi care circulă în paralel cu hârtia de 10 lei cu elementul grafic suplimentar. Deci este vorba de un proces de durată de înlocuire a banilor vechi cu cei noi.

Coroana de pe stemă este cea regală. Pentru principele Carol I s-a confecţionat o coroană din oţelul unuia dintre tunurile turceşti capturate de români la Plevna, în timpul războiului de independenţă din 1877. Tunul era unul foarte modern pentru vremea sa, fiind de fabricaţie germană, marca Krupp.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.