Se lansează „Gândit în România”, o serie de documentare dedicată inventatorilor români

henri coandă avion
Monoplan Bristol-Coandă, proiectat de inginerul român Henri Coandă pentru compania britanică British and Colonial Aeroplane Company. Foto: Wikimedia Commons

O serie de filme documentare intitulată „Gândit în România”, dedicată unor inventatori români precum Aurel Vlaicu, Henri Coandă sau Traian Vuia, va fi lansată joi la Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti, informează instituția într-un comunicat de presă.

Seria de filme documentare intitulată „Gândit în România” este dedicată inventatorilor români Victor Babeș, Anghel Saligny, Petrache Poenaru, Emil Palade, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Ana Aslan, Ion Cantacuzino, Hermann Oberth, Nicolae Vasilescu Karpen, Gogu Constantinescu și Traian Vuia.

Cu acest prilej, va fi prezentat și albumul bilingv „Mari români de pretutindeni/ Outstanding Romanians Far and Wide”, publicat în condiții grafice de excepție la Editura Alexis, în 2015.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român și de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCS) și va avea loc la sediul ICR din Aleea Alexandru 38, București, de la ora 17.00.

Producătorul seriei de filme documentare este Mihai Vișinescu. La proiectul „Gândit în România” și-au adus contribuția regizorul Dan Mironescu, scenaristul Emanuel Bădescu, compozitorul Petru Margineanu și editorul Gabriel Coroiu.

Albumul „Mari români de pretutindeni/ Outstanding Romanians Far and Wide” a fost realizat după un concept de Mihai Vișinescu și include prezentări ale unor personalități originare din România, care au fost remarcate în străinătate (precum Dimitrie Cantemir, Dora D’Istria, Emanuil Gojdu, Eudoxiu Hurmuzachi, Haricleea Darclée, Constantin Brâncuși, Paul Celan, Isidore Isou, Benjamin Fondane, Marcel Iancu, Constantin Silvestri, Dinu Lipatti, Sergiu Celibidache ș.a).

Autorii albumului sunt Dan Mironescu și Emanuel Bădescu.

gândit în românia documentare
Seria de filme documentare „Gândit în România”. Foto: icr.ro
gândit în românia documentare
Seria de filme documentare „Gândit în România”. Foto: icr.ro
mari români de pretutindeni album
Albumul „Mari români de pretutindeni”. Foto: icr.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Au făcut bani în străinătate și investesc acum în România. Ce afaceri au românii care au muncit peste hotare
Meteo. Cum va fi vremea până pe 31 ianuarie
Locuri de muncă în agricultură, cu cazare asigurată. Într-un an, 2 oameni pot strânge bani de o casă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.