Se lansează cea mai ieftină mașină electrică

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

General Motors va lansa, săptămâna aceasta, o mașină electrică, în China, care se va vinde cu doar 5.300 de dolari. Mașina costa inițial 14.000 de dolari, însă s-a ieftinit după ce General Motors a primit mai multe subvenții guvernamentale și locale pentru reducerea emisiilor gazelor de seră.

Mașina poartă numele Baojun E100, are o autonomie de 160 de kilometri și este creată în special pentru traficul aglomerat din marile orașe. Are două locuri și un motor electric de 39 de cai putere și poate ajunge la o viteză maximă de 100 de kilometri pe oră.

Are un ampatament de 1,6 metri și o înălțime de 1,67 de metri și este perfectă pentru a te strecura prin ambuteiaje, potrivit producătorilor.

Înăuntru este un sistem de entertainment cu un ecran de 7 inci și Wi-Fi integrat. De asemenea, toate aceste mașini electrice vor avea și senzori de parcare, precum și un sistem de alertă care se activează atunci când sunt sesizați pietoni în fața automobilului.

S-au și înregistrat deja 5.000 de precomenzi. Pentru început, în săptămânile viitoare vor fi disponibile 700 de mașini. Inițial, mașina va fi vândută doar în provincia Guanxi, din sudul Chinei, însă General Motors vrea să extindă vânzările pe tot teritoriul Chinei, dacă încasările vor fi pe măsura așteptărilor.

Baojun e100
Baojun e100

Cel mai mare succes pe care l-a avut o mașină electrică este înregistrat de Model 3, de la Tesla. Compania americană are 455.000 de comenzi. Inițial au fost 518.000, însă mulți au renunțat pentru că ar fi trebuit să aștepte livrarea chiar și spre sfârșitul lui 2019.

Țara europeană în care se cumpără cele mai multe mașini electrice este Norvegia. Anul trecut au ajuns la peste 50.000 de autovehicule electrice înmatriculate. Cele mai populare sunt Volkswagen e-Golf, Tesla Model S, Nissan Leaf şi Volkswagen e-Up!.

În prezent, printre cele mai ieftine mașini electrice de pe piață sunt modelele Nissan Leaf și Hyundai Ioniq Electric. Acestea costă în jur de 26.000 de euro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.