Se introduce taxa de solidaritate de 2%. Ce se întâmplă cu impozitele

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Guvernul Mihai Tudose urmează să introducă o taxă de solidaritate de 2%. Taxa de solidaritate va fi plătită de angajatori, a declarat miercuri, 18 octombrie, ministrul de Finanțe Ionuț Mișa în cadrul unui interviu oferit postului de televiziune Antena 3.

Măsura este prevăzută în programul de guvernare actualizat recent de PSD și va fi introdusă anul viitor.

Ce este taxa de solidaritate

„E o taxă prevăzută la nivelul Uniunii Europeane, nu e una instituită de Guvern. Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă”, a spus ministrul Finanțelor, potrivit antena3.ro.

„Directiva europeană reglementează taxa pentru fondul de salarii. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. Taxa o plătește angajatorul la fondul de salarii”, a adăugat el.

Cine plătește taxa de solidaritate

Taxa se va aplica nu doar mediului privat, ci și sistemului public.

Nu este pentru prima dată când se discută de o taxă de solidaitate. Potrivit mediafax.ro, Guvernul Tudose intenţiona să introducă tot o taxă de solidaritate, dar care era prevăzută pentru cei cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, banii urmând să ajungă la bugetul pentru Sănătate.

Ministrul Finanțelor a mai spus în timpul emisiunii că impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10% pentru toate persoanele.

„Scăderea de la 16% la 10% va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 pentru absolut toate veniturile”, a precizat Mișa.

În schimb, PSD va renunța la măsura neimpozitării salariilor mai mici de 2.000 de lei.

„Această măsură nu va fi implementată”, a spus Ionuț Mișa. Așadar, cei care au salarii mai mici de 2.000 de lei vor avea salariile impozitate tot cu 10%.

În ceea ce privește contribuțiile sociale, de la 1 ianuarie 2018 acestea vor fi de 35%, reduse de la 39,25%.

„Sunt bani de salarii și pensii. Sunt bani pentru toate proiectele pe care Guvernul le-a prevăzut”, a mai declarat ministrul de Finanțe.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.