Se dezvoltă primele două orașe inteligente din România

FOTO: Romulus Opriscan/visitalbaiulia.com
FOTO: Romulus Opriscan/visitalbaiulia.com

În luna mai a acestui an, ministrul Comunicațiilor anunța că speră ca din toamnă să se înceapă implementarea proiectului primului oraș inteligent din România.

Ministrul a adăugat atunci că a fost ales orașul Alba Iulia pentru că, „în afară de faptul că sunt 100 de ani de la Unire, este unul dintre primele orașe care a avut o strategie de dezvoltare pe termen lung lansată în 2002 – 2003 și s-au ținut de ea, are cea mai mare rată de absorbție a fondurilor UE pe cap de locuitor și a început să aibă un sistem inteligent de transport”.

Însă, potrivit Digi24, Oradea a făcut deja pași importanți pentru a deveni smart city. Printre altele, contoarele de apă sunt citite de la distanță, parcarea se plătește direct din cont, fără SMS, există sistem de plată electronic pentru transportul în comun și 60 de hotspot-uri Wi-Fi publice.

„Avem GPS la mijloacele de transport în comun, există un sistem de ticketing care este folosit de cetăţenii din Oradea şi ne permite pe transportul public să configurăm rutele în funcţie de accesibilitatea lor”, a declarat city managerul municipiului Oradea, Eduard Florea, pentru Digi24.

Proiectul Oradea Smart City urmează să se implementeze până în 2025 și are ca sursă de finanțare fondurile europene, precum și parteneriate publice-private.

Și în București, în parcul Tineretului din Sectorul 4 au fost integrate mai multe aplicații de tip Smart City. Printre altele, există o parcare inteligentă, conectivitate gratuită Wi-Fi și iluminat public inteligent. Pe lângă tehnologie, un oraș inteligent trebuie să investească și în reducerea semnificativă a poluării.

Vă recomandăm și: 

FOTO: Asociația „Prietenii Mocăniței”/Facebook

Încă o mocăniță a fost „reînviată” în România și se bucură de un succes uriaș

 

biserica fortificată din biertan

Un sat din România, vedetă într-o revistă cu 30 de milioane de cititori

 

FOTO: Andrew Colin/Flickr (creative commons)

Imagini de poveste. Cum a ajuns România pe locul 1 în topul țărilor de vizitat în 2016