Se construiește un „super-oraș”. Bugetul e de 500 de miliarde de dolari

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

NEOM va fi cel mai tehnologizat oraș din lume, promit proiectanții. Va fi construit de la zero și va avea un buget de 500 de miliarde de dolari.

Anunțul a fost făcut la Riyadh, de autoritățile Arabiei Saudite. „Super-orașul” va fi organizat în jurul roboților și energiilor regenerabile, pe coasta Mării Roșii.

Saudiții încearcă prin acest proiect să impulsioneze economia în viitor, care acum se bazează în principal pe exportul de petrol. De altfel, Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol.

NEOM va lega Iordania cu Egipt și se va baza exclusiv pe energie regenerabilă. Potrivit Business Insider, Prințul Mohammed bin Salman a anunțat că orașul va fi finanțat cu bani de la guvern, dar și de la investitori privați.

În total, orașul va fi construit pe o suprafață de aproximativ 16.500 de kilometri pătrați și va fi 33 de ori mai mare decât New York.

Saudiții spun că în acest oraș se vor găsi industrii precum energie și apă, biotehnologie, alimentație, uzine ultra-avansate și divertisment.

Un fost director de la Siemens și Alcoa, Klaus Kleinfeld, a fost numit responsabil cu proiectul. Însă, deocamdată, nu a fost făcut public un plan mai detaliat al orașului.

O sursă de venit ar fi din vânzarea a 5% din gigantul Saudi Aramco, companie petrolieră deținută de statul saudit. Potrivit analiștilor financiari, această tranzacție ar aduce aproximativ 300 de miliarde de dolari.

„Super-orașul” ar putea deschide primul sector până la finalul lui 2025.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.