Scriitorul Ionuț, ministrul Culturii: Stânga e Cârțu, dreapta e Lăcătuș. Liiceanu e imoral

Noul ministru al Culturii va fi deputatul PSD Ionuț Vulpescu. Acesta a ieșit în evidență în ultima perioadă mai ales după ce, în perioada campaniei electorale pentru prezidențiale, i-a luat apărarea lui Victor Ponta și i-a dat o replică lui Gabriel Liiceanu.

„Fie-vă milă de noi, domnule Ponta! Nu faceți să vină năpasta peste România, ajungând dvs președinte al ei! Nu cred că în halul în care e acum, țara noastră ar suporta lesne lespedea răului pe care vă pregătiți să o așezați, pentru câțiva ani buni, peste ea. Nu ne lăsați să apucăm pe drumul lung și ocolit al „terapiei Ponta”, la capătul căreia, dacă am mai exista ca popor, nu ne-am putea vindeca decât după ce vom fi băut până la capăt din paharul tuturor amărăciunilor noastre”, a scris filosoful un text publicat în luna octombrie pe contributors.ro.

Ionuț Vulpescu a reacționat: „Aş sesiza şi o anumită nuanţă de dependenţă în acest titlu. Dependenţă sau, mai bine zis, sevraj. Oare tot aşa i se va fi adresat şi lui Traian Băsescu, în anii de fericită conlucrare în care era deplasat, pe bani publici, cu avionul prezidenţial la vila de la Neptun, fostă a lui Nicolae Ceauşescu? “Fie-vă milă” nu spun nici ironic, mă tem, cei care dau lecţii morale, ci, mai degrabă, trist şi umil, cerşetorii. Oare să aibă legătură cu clivajul care l-a transformat, în chip regretabil, pe Gabriel Liiceanu, dintr-un intelectual de elită în intelectualul lui Băsescu?”

Viața, cariera și opera

Ionuț Vulpescu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, un master în „Doctrină și Cultură”, precum și doctoratul în Filosofie.

Din 2000 până în 2004 a fost expert la Departamentul de Cultură – Culte din cadrul Administrației Prezidențiale. Din 2004 a devenit consilier al președintelui Ion Iliescu. Ulterior a devenit secretar executiv al PSD, responsabil de strategiile politice. Din 2012, Victor Ponta l-a desemnat membru al consiliului de conducere al ICR. În 2012 a fost ales deputat.

În septembrie 2012, Ionuț Vulpescu și-a lansat cartea „Din țara în care stânga e Cârțu și dreapta e Lăcătuș”, în care sunt eseuri și cronici sportive.