Schimbări în legea pensiilor. 1 milion de pensionari vor deveni asistați social

Olguța Vasilescu FOTO: Gov.ro
Olguța Vasilescu FOTO: Gov.ro

Guvernul vrea să vină cu schimbări importante în ceea ce privește lega pensiilor. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că toți cei care nu au cotizat cel puțin 10 ani la stat va fi scos din categoria pensionarilor.

Potrivit unei statistici de la începutul anului trecut, în România ar fi în jur de 1 milion de oameni care au cotizat mai puțin de 10 ani la fondul de pensii. Stagiul complet de cotizare pentru pensie, la femei și la bărbați, este de 35 de ani.

Această categorie va încadrată într-o nouă formă de ajutor social. Olguţa Vasilescu a explicat, duminică seara, la Antena 3, că este nevoie de modificare pentru că s-a ajuns în situaţia în care cineva cu mai puţin de 10 ani de muncă primeşte aceeaşi pensie cu o persoană care a achitat contribuţii o perioadă mai mare.

Legea pensiilor. Pensia minimă crește la 640 de lei

Ministrul Muncii a adăugat că pensionarii care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani, între care se numără persoanele care încasează pensia minimă, vor avea un statut de asistați social, reglementat printr-o legislație proprie.

„Vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, cei care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani, adică cei cu pensia minimă. Culmea este că cei cu pensia minimă i-au prins din urmă pe foarte mulți care au cotizat 15-20 de ani și care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei.

Ei vor avea un fel de statut de asistat social și vor fi într-o legislație proprie. Pentru aceștia, de la 1 iulie, pensia crește la 640 de lei, dar atenție: nicio altă pensie din România, inclusiv pentru cei care au cotizat mai mult de 10 ani, nu va scădea sub 640 de lei”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

Cei aflaţi în această categorie vor primi lunar 640 de lei de la 1 iulie, iar suma nu va fi majorată odată cu punctul de pensie, ci numai când statul va considera că este cazul.

„Într-o parte vor rămâne pensionarii care vor crește pe punctul de pensie prognozat să fie 1.775 de lei până în anul 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai crește pe punctul de pensie, ci atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime, vor fi făcute creșteri, dar clar nu în același ritm cu cei care au cotizat”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here