Schimbări importante în sistemul inspecțiilor tehnice periodice pentru autovehicule

Guvernul a aprobat un proiect de lege care schimbă sistemul de inspecții tehnice periodice. Potrivit acestuia, defecțiunile constatate vor fi trecute în 3 categorii.

Executivul vrea să adapteze regulamentele ITP la o serie de reglementări și directive europene.

”O noutate care este introdusă se referă la clasificarea defecţiunilor constatate cu prilejul inspecţiei tehnice periodice, defecţiuni care vor fi încadrate în funcţie de grade de risc asupra siguranţei rutiere, dar şi de impactul asupra mediului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

Astfel, automobilele inspectate vor fi trecute în 3 categorii, cu deficiențe minore, deficiențe majore și deficiențe periculoase.

”Deficienţele periculoase constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au un impact direct asupra mediului. Autovehiculul care trece prin inspecţia tehnică va primi la final un certificat ITP conţinând elementele standard aferente codurilor armonizate în cadrul UE, iar dacă vehiculul nu trece această inspecţie, dacă se constată deficienţe majore sau periculoase, va fi necesară o nouă inspecţie în cel mult 30 de zile de la inspecţia iniţială”, a explicat Petrescu, citat de Mediafax.

Proiectul de lege urmează să ajungă în Parlament.

Potrivit noului document legislativ, Regia Autonomă Registrul Auto Român va fi autoritatea competentă și responsabilă cu administrarea sistemului naţional de inspecţii tehnice periodice și cu supraveghere a spaţiilor de inspecţie tehnică.