Schimbări fiscale importante. Ce salarii cresc, ce salarii vor scădea

Sorin Grindeanu FOTO: debanat.ro
Sorin Grindeanu FOTO: debanat.ro

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a adoptat o Ordonanță de Urgență ce ridică pragul la care o firmă este considerată microîntreprindere de la 100 de mii de euro la 500 de mii de euro.

De asemenea, a fost introdusă o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile cu unul sau mai mulți salariați.

Până acum, cota era cuprinsă între 1 și 3%, cu impozit de un procent din venituri pentru microîntreprinderi cu cel puțin doi salariați, 2% pentru cele cu un singura angajat și 3% pentru cele care nu au niciun angajat.

Tot prin Ordonanță de Urgență, Guvernul a decis și ca firmele care se ocupă doar de cercetare – dezvoltare să nu plătească impozit pe profit.

Premierul Sorin Grindeanu declarat că va elimina plafonul de 5 salarii medii brute peste care nu se impune CAS și CASS. Astfel, crede Guvernul, va asigura venituri suplimentare la buget de 1,9 miliarde de lei și vor fi acoperite integral cheltuielile pentru angajații din cultură, creșterea pensiei minime de la 1 martie, transport gratuit pentru toți studenții și dublarea burselor acestora.

De asemenea, Grindeanu a mai spus că prin creșterea salariului minim de la 1 februarie, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, vor fi venituri suplimentare de 1 miliard de lei, care ar acoperi 70% din costurile generate de creșterea punctului de pensie de pe 1 iulie, la 1.000 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.